Upskilling & Reskilling: Η σημασία τους για την επιχείρησή σας

Οργάνωση & Διοίκηση

10/09/2024
Διανύουμε μία εποχή που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις αλλά και εμπόδια. Παράλληλα, τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό με αποτέλεσμα η προσαρμογή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα. Καθώς οι τεχνολογίες και τα συστήματα εξελίσσονται, στην ψηφιακή εποχή, με ανάλογο ρυθμό πρέπει να προοδεύει και η επιχείρηση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα ακολουθήσει τα νέα δεδομένα της εποχής και θα μπορέσει να καινοτομήσει. 
 
Ωστόσο, ένα κρίσιμο μέρος αυτής της προσαρμογής έχει να κάνει με τη συνεχή εκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων της. Το Upskilling και το Reskilling, που θα αναλύσουμε διεξοδικά παρακάτω, συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Σύμφωνα με έρευνα του Linkedin, οι δεξιότητες που απαιτούνται για τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν αλλάξει κατά 25% από το 2015 ενώ μέχρι το 2027, το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί.
 
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς το Upskilling και το Reskilling μπορούν να αναβαθμίσουν την επιχείρησή σας και να βελτιώσουν τις προοπτικές της για το μέλλον.

Ο ορισμός του Upskilling της επιχείρησης σας

 
Το Upskilling αναφέρεται στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στους εργαζομένους μέσω της εκπαίδευσης που τους επιτρέπει να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις σήμερα προχωρούν στο Upskilling για να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες των εργαζομένων με σκοπό την περαιτέρω εξειδίκευση, ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας. 
 

Ο ορισμός του Reskilling της επιχείρησης σας

 
Το Reskilling αφορά την εκμάθηση εντελώς νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη μετακίνηση ενός εργαζόμενου σε έναν νέο ρόλο εντός της ίδιας επιχείρησης. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ένα τμήμα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί το προσωπικό του αλλά η επιχείρηση επιθυμεί να διατηρήσει κάποιον εργαζόμενο, οπότε επιλέγει να τον μεταφέρει σε άλλη θέση. Στην ουσία πρόκειται για μία επανεκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.  
 

Γιατί είναι χρήσιμο το Upskilling για την επιχείρησή σας;

 
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου το 50% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους (upskill) ή να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες (reskill) έως το 2025, προκειμένου να στηρίξουν νέες πρωτοβουλίες που δημιουργούνται από την τεχνολογία και την αυτοματοποίηση. Το Upskilling παρέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για την επιχείρηση. Για τους εργαζομένους, η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αυξάνει την παραγωγικότητα και την αυτοπεποίθησή τους, ενώ τους προσφέρει και περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης μέσα στην εταιρεία. Από την πλευρά της επιχείρησης, το Upskilling ενισχύει την ικανότητά της να καλύπτει εσωτερικά τα κενά στις δεξιότητες και να παραμένει ανταγωνιστική, σε τομείς που εξελίσσονται συνεχώς όπως αυτοί που σχετίζονται με την τεχνολογία. Επιπλέον, το Upskilling περιορίζει εξωτερικές προσλήψεις, κάτι που μπορεί να είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο και βελτιώνει την κουλτούρα της επιχείρησης προσελκύοντας περισσότερα ταλέντα. Μια έρευνα της Fast Company, το 2021, έδειξε ότι σχεδόν το 46% των εργαζομένων δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τον εργοδότη του εάν δεν δει δέσμευση για Upskilling, καθώς σχεδόν οι μισοί από τους εργαζομένους πιστεύουν ότι οι βασικές τους δεξιότητες θα είναι απαρχαιωμένες τα επόμενα πέντε χρόνια.
 

Γιατί είναι χρήσιμο το Reskilling για την επιχείρησή σας;

 
Το Reskilling είναι κρίσιμο για εταιρείες που χρειάζονται τακτικά νέους ρόλους και δεν θέλουν να χάσουν συνεργάτες που έχουν αποδειχτεί ικανοί. Το Reskilling διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινηθούν σε νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας παράλληλα τη γνώση και την εμπειρία τους, εντός της εταιρείας. Με απλά λόγια, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι γνωρίζουν ήδη τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας και μπορούν μα προσαρμοστούν γρηγορότερα σε νέες αρμοδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι το Reskilling θα έχει μικρότερο κόστος από την πρόσληψη νέου προσωπικού ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν τους πιο ικανούς υπαλλήλους τους αξιοποιώντας τους σε νέες θέσεις. 
 

Η επιχείρησή σας χρειάζεται Upskilling ή Reskilling;

 
Η απόφαση μεταξύ Upskilling και Reskilling εξαρτάται από τις ανάγκες της επιχείρησής σας και τις προκλήσεις που πρέπει να διαχειριστεί. Το Upskilling είναι ιδανικό για να βελτιώσετε τις δεξιότητες που ήδη διαθέτουν οι εργαζόμενοι σας. Αντίθετα, το Reskilling είναι απαραίτητο όταν οι ρόλοι των εργαζομένων σας πρέπει να αλλάξουν ριζικά λόγω μεταβολών στην επιχείρηση.

Παρακολουθήστε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο της Randstad.

 

Τα κατάλληλα βήματα για το Upskilling της επιχείρησής σας

 
Για να είναι το Upskilling στην επιχείρησή σας επιτυχημένο, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα που προτείνουν οι ειδικοί και να έχετε μία συγκεκριμένη στρατηγική. 
 
Ξεκινήστε με την αξιολόγηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων της επιχείρησής σας, προσδιορίζοντας ποιες είναι χρήσιμες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις ανάγκες της αγοράς. Με τα δεδομένα που θα συλλέξετε θα μπορέσετε να επιλέξετε καλύτερα τη στρατηγική της επιχείρησης σας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να υποστηρίξετε τη συνεχή μάθηση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Αξιοποιήστε πλατφόρμες εκπαίδευσης, στις οποίες οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση την ώρα που τους βολεύει αλλά και εξ αποστάσεως. Βεβαιωθείτε πως το πρόγραμμα που παρακολουθούν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιχείρησης αλλά και τις ικανότητες του ατόμου. Τέλος, εφαρμόστε ένα σύστημα αξιολόγησης για να μετρήσετε την πρόοδο των εργαζομένων σας και να αναλύσετε τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ώστε να καταγράψετε κατά πόσο ήταν επιτυχημένο το Upskilling ή όχι.
 

Ποια είναι τα κατάλληλα βήματα για το Reskilling της επιχείρησής σας;

 
Για να εφαρμόσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα Reskilling στην επιχείρησή σας, πρέπει να δημιουργήσετε και πάλι ένα ολοκληρωμένο πλάνο. Ξεκινήστε καταγράφοντας τις ανάγκες αλλά και τα κενά της επιχείρησής σας. Στη συνέχεια, αναλύστε τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι εργαζόμενοι σας και τις νέες απαιτήσεις της επιχείρησης. Σειρά έχει η επιλογή των εργαζομένων που θα συμμετάσχουν στο Reskilling και η συνάντηση μαζί τους για να επικοινωνηθεί η μετακίνηση τους. Σκοπός είναι η διαδικασία να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν τους στόχους της. Επιλέξτε τις κατάλληλες μεθόδους εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον διαθέσιμο χρόνο και τους πόρους της επιχείρησής σας και καταλήξτε αν το Reskilling θα γίνει εσωτερικά ή με τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών. Τέλος, παρακολουθήστε τα αποτελέσματα του προγράμματος και κάντε τις απαραίτητες προσαρμογές, αξιολογώντας την επιτυχία του και την πρόοδο των εργαζομένων.
 
Είτε είστε εργοδότης, είτε εργαζόμενος και επιθυμείτε την αναβάθμιση μιας δεξιότητας ή  την ανάπτυξη μιας νέας (για εσάς ή το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σας) στο Skillbox θα βρείτε online σεμινάρια πιστοποιημένα από την ACTA. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει εδώ
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: