Εσωτερική διακόσμηση | Ψυχολογία χρωμάτων και συναισθήματα

Προσωπική Ανάπτυξη

14/4/2022

Η άρρηκτη σχέση μεταξύ των χρωμάτων και των συναισθημάτων είναι αδιαμφισβήτητη. Τα χρώματα επηρεάζουν άρδην την ψυχολογία μας και αυτό είναι κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό αν αναλογιστούμε κάποια πολύ βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας, όπως για παράδειγμα:

Α) πώς επιλέγουμε τα ρούχα (βάσει χρώματος) που θα φορέσουμε σύμφωνα με τη διάθεσή μας
Β) πώς θα διακοσμήσουμε το σπίτι μας και τι χρώματα θα χρησιμοποιήσουμε

Τα χρώματα

Βασικά
Κόκκινο, Κίτρινο, Μπλε.

Δευτερεύοντα
Αναμειγνύοντας τα βασικά χρώματα μεταξύ τους παίρνουμε τα δευτερεύοντα χρώματα, όπως μωβ, πορτοκαλί, πράσινο.

Τριτογενή
Αυτά τα χρώματα προκύπτουν όταν αναμείξουμε βασικά με δευτερεύοντα χρώματα.

Ψυχολογία των χρωμάτων είναι η μελέτη των χρωμάτων σε σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τον ορισμό που διαβάζουμε στο Masterclass, “η ψυχολογία των χρωμάτων περιλαμβάνει τη χρήση της θεωρίας των χρωμάτων (χρωματικός τροχός) - την πρακτική εφαρμογή της ανάμειξης και της αντιστοίχισης διαφόρων αποχρώσεων - για τη διερεύνηση εννοιών, όπως η αντίληψη των χρωμάτων και η επίδραση των χρωματικών συνδυασμών”.

 

 

Τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και προκαλούν συναισθήματα. 

Γι’ αυτό - όπως και για μία σειρά άλλων λόγων - η ψυχολογία των χρωμάτων χρησιμοποιείται κατά κόρον από επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς του marketing και της διαφήμισης. Σύμφωνα με το Masterclass, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν για την εταιρική τους ταυτότητα, τη στόχευση των καταναλωτών και τις μετατροπές (μέσω call to action κουμπιών κλπ).

Στην περίπτωση που θέλουμε να αλλάξουμε διακόσμηση στο σπίτι μας ή θέλουμε να βάψουμε τους τοίχους, πρέπει να σκεφτούμε τι θέλουμε να νιώθουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε αυτό. Θέλουμε ηρεμία και γαλήνη, θέλουμε ενέργεια και ζωντάνια; Οι interior designers έχουν την απάντηση και μας εφιστούν την προσοχή σε χρωματικά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.

Ας δούμε τι συναισθήματα μπορεί να μας προκαλέσει το κάθε χρώμα ξεκινώντας από τα βασικά:

Μπλε

Το μπλε χρώμα είναι συνυφασμένο με την ειρήνη και την ηρεμία και είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα του άγχους.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Γαλήνη
Σταθερότητα
Ηρεμία
Αυτοπεποίθηση
Στοργή
Ειλικρίνεια
Ακεραιότητα

Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα απαιτεί προσοχή. Αν δεν χρησιμοποιηθεί με φειδώ μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της ανίας. Γενικά θεωρείται ταυτόχρονα ένα πολύ ενεργητικό όσο και αρνητικό χρώμα.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Χαρά
Φιλικότητα
Ενέργεια
Διάνοια
Ζεστασιά
Προσοχή

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα δημιουργεί μία ατμόσφαιρα πάθους, αγάπης και συντροφικότητας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθήματα θυμού και εκδικητικότητας, οπότε συνήθως πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα πιο ήρεμα χρώματα.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Κίνδυνος
Πάθος
Στυλ
Ρομαντισμός
Ενθουσιασμός
Αίσθηση του επείγοντος

Πράσινο

Οι επιδράσεις που έχει αυτό το χρώμα στη διάθεση και τα συναισθήματά μας εξαρτάται από τις αποχρώσεις του. Πιο συγκεκριμένα, οι ανοιχτές του αποχρώσεις συνδέονται με τη φύση, τη γαλήνη, τη φρεσκάδα, ενώ αντίθετα οι σκούρες συνδέονται περισσότερο με το αίσθημα της ζήλιας ή την απληστία.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Ζωή
Ανάπτυξη
Περιβάλλον
Χρήματα
Φρεσκάδα
Χαλαρότητα

Λευκό

Το χρώμα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αθωότητα, την αγνότητα και την ολοκλήρωση.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Φρεσκάδα
Ελπίδα
Καλοσύνη
Καθαρότητα
Αγνότητα
Απλότητα
Φως

Πορτοκαλί

Θεωρείται ένα από τα πιο ζωηρά χρώματα της παλέτας. Συμβολίζει τον ήλιο και τη φύση και σχεδόν όλες του οι αποχρώσεις επιδρούν θετικά στην ψυχολογία μας.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Ευτυχία
Χαλάρωση
Ζεστασιά
Ενθάρρυνση
Αποφασιστικότητα
Ενθουσιασμός
Ευημερία

Μαύρο

Το μαύρο συνήθως υποδηλώνει ευελιξία και κομψότητα. Ωστόσο, μπορεί να συμβολίζει και στοιχεία με αρνητική χροιά.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Επιτήδευση
Δύναμη
Μυστήριο
Επισημότητα
Κακό
Θάνατος

Γκρι

Το γκρι χρώμα θεωρείται κατά βάση ένα ουδέτερο χρώμα που αποπνέει κομψότητα και στυλ. Αν και κάποιοι άνθρωποι το βρίσκουν καταθλιπτικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξισορροπήσει πιο ζωντανούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Συναισθηματικές προεκτάσεις

Λειτουργικότητα
Παραγωγικότητα
Απλότητα
Μελαγχολία
Κατάθλιψη
Δύναμη
Αποφασιστικότητα
Στυλ
Κομψότητα
Εκλέπτυνση

 

 

Ο κανόνας 60-30-10

Αν αγαπάτε την εσωτερική διακόσμηση ή αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε χρώματα για το σπίτι σας, ο κανόνας αυτός θα γίνει αργά ή γρήγορα ο καλύτερος φίλος σας. Ανεξάρτητα από την αισθητική σας, θα διαπιστώσετε πως αν θέλετε να υπάρχει χρωματική ισορροπία, ο κανόνας αυτός, αν τηρηθεί, θα αποδειχτεί θαυματουργός. Θα επιλέξετε τρία χρώματα. Πρώτα, θα διαλέξετε μία απόχρωση, η οποία θα είναι η κυρίαρχη και θα καταλάβει το 60% του χώρου. Συνήθως, επιλέγουμε κάποιο ουδέτερο χρώμα ή κάποια υποτονική απόχρωση, η οποία θα μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του χώρου χωρίς ωστόσο να δημιουργεί υπερβολική αίσθηση. Ως δευτερεύον χρώμα μπορείτε να επιλέξετε κάτι λίγο πιο τολμηρό και είναι αυτό που θα καταλάβει το 30% του χώρου. Το τρίτο χρώμα είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί σε ποσοστό 10% και θα είναι το πιο τολμηρό όλων και αυτό που θα δώσει την έμφαση.

Σαφώς υπάρχουν πολύ πιο εξειδικευμένες μέθοδοι και πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν στη διακόσμηση ενός χώρου. Αν θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν επαγγελματίας ανακαλύπτοντας παράλληλα το στυλ που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τα συναισθήματα που θέλετε να εκπέμπει ο χώρος σας, παρακολουθήσετε το Advanced ACTA-Certified Course «Διακόσμηση εσωτερικών χώρων» του Skillbox με την Iωάννα Γιουρούκα, Πολιτικό Μηχανικό, Διακοσμήτρια.

 

Με πληροφορίες από το Foyr και το Mymove

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: