Πώς να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στο γράψιμο

Προσωπική Ανάπτυξη

03/05/2022
Η ικανότητα να γράφει κανείς καλά δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη συγγραφή, τη στιχουργική, τη δημοσιογραφία κλπ., αλλά και μία πλειάδα άλλων επαγγελματιών που μπορεί σε καθημερινή βάση να πρέπει να επιδείξουν το γραπτό τους λόγο. 
 
Παρόλο που με μία πρώτη σκέψη νιώθετε ότι δεν γράφετε καθόλου, ξανασκεφτείτε το. Πόσα email συντάσσετε καθημερινά, πόσα post αναρτάτε στα social media, πόσα μηνύματα στέλνετε σε φίλους; Αν για παράδειγμα το απαιτεί η δουλειά σας, μπορεί να συντάσσετε καθημερινά reports, newsletters. Τελικά, εμείς γράφουμε, εσείς γράφετε, όλοι γράφουν. Άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. 
 
Τι χρειάζεται για να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό; Ένας τρόπος θα ήταν να παρακολουθήσουμε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής, τα οποία δεν εξυπηρετούν μονάχα εκείνους που φιλοδοξούν να γίνουν συγγραφείς αλλά και όλους όσοι επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την ικανότητά τους να γράφουν. Ό,τι και αν είναι αυτό. Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο απλός και βρίσκει εφαρμογή σε όλες μας τις ενασχολήσεις. Εξάσκηση. Καθημερινή. Και σαφώς ορισμένες άλλες συνήθειες και τεχνικές που έχουμε συγκεντρώσει για εσάς. 
 
Ο καθένας μας αναπτύσσει διαφορετικά στυλ γραφής. Το γράψιμο είναι η φωνή μας και σύμφωνα με τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτό μπορεί να γράφουμε ακολουθώντας έναν από τους ακόλουθους 4 γενικούς τύπους/στυλ γραφής. 
 
Σύμφωνα με το Masterclass, αυτοί οι τύποι διαφοροποιούνται εξαιτίας του σκοπού που υπηρετούν. 
 
Επεξηγηματική γραφή: Αυτό το στυλ χρησιμοποιείται περισσότερο όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε γεγονότα παρά όταν θέλουμε να αφηγηθούμε ιστορίες. Το συναντάμε σε τεχνικά κείμενα, δημοσιογραφικά άρθρα, νέα και γενικά μη λογοτεχνικά κείμενα. 
 
Περιγραφική γραφή: Αυτός ο τύπος γραφής είναι ο ιδανικός για να δημιουργήσουμε εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Με τη χρήση μεταφορών και άκρως αισθητών λεπτομερειών μπορούμε με αυτό το στυλ γραφής να μεταφέρουμε τον αναγνώστη εκεί που θέλουμε. Χρησιμοποείται συνήθως από τους ποιητές. 
 
Αφηγηματική γραφή: Αυτό το είδος περιλαμβάνει πλοκή και χαρακτήρες και χρησιμοποιείται ευρέως σε αυτό που αποκαλούμε “δημιουργική γραφή”. Είναι το στυλ που συναντάμε σε μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, σενάρια κ.λπ. 
 
Πειστική γραφή: Με αυτό το στυλ προσπαθούμε να πείσουμε τον αγναγώστη μας - μέσα από επιχειρήματα και δεδομένα - να ενστερνιστεί την άποψή μας για κάποιο θέμα. Αυτό το είδος γραφής συναντάται συνήθως σε ακαδημαϊκά κείμενα, σε συστατικές ή συνοδευτικές επιστολές κλπ. 
 
Τρόποι / Τεχνικές να βελτιώσουμε τα writing skills μας 
 
1. Καθημερινή άσκηση. Γραπτή. 
 
Όπως και οι υπόλοιπες ενασχολήσεις μας έτσι και η γραφή/συγγραφή απαιτεί καθημερινή εξάσκηση. Φανταστείτε να ξεκινούσατε να μάθετε ένα μουσικό όργανο. Πόσο καλοί θα μπορούσατε να γίνετε αν παίζατε μία ώρα κάθε δύο βδομάδες; Αν όμως παίζατε μία ώρα καθημερινά; 
 
Προσπαθήστε να γράφετε έστω και λίγο κάθε μέρα. Δεν θα βοηθήσει μόνο να βελτιωθείτε στο γράψιμο αλλά θα τονώσει και την έμπνευσή σας. Κοινώς, “τρώγοντας έρχεται η όρεξη”. Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τι να γράψετε για να εξασκηθείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές ιδέες που θα βρείτε στο άρθρο Δημιουργική Γραφή | Δεν έχετε έμπνευση; Προτάσεις για να ξεκινήσετε μία ιστορία  αλλά και σε άλλες πηγές που κυκλοφορούν online και προτείνουν stories για όλα τα ενδιαφέροντα. Κρατήστε καθημερινά σημειώσεις. Μία στιχομυθία που ακούσατε από δύο περαστικούς, ένα στίχο που σας έκανε εντύπωση, γενικότερα οτιδήποτε πιστεύετε πως μπορεί να λειτουργήσει ως η αρχή για μία εμπνευσμένη ιδέα. 
 
2. Καθημερινό διάβασμα. 
 
Ακόμη και οι καλύτεροι συγγραφείς στον κόσμο περνούν πολλές ώρες διαβάζοντας. Ο Stephen King στο On Writing: A Memoir of the Craft έγραψε χαρακτηριστικά “Εάν δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε, δεν έχετε το χρόνο (ή τα εργαλεία) να γράψετε”. Όσο θα διαβάζετε θα συναντάτε πρακτικές που θα σας αρέσουν, οπότε καλό είναι να τις ενστερνίζεστε, καθώς και στοιχεία που δεν σας κάνουν και θα ξέρετε ότι αυτά θα τα αποφεύγετε. 
 
3. Μη γράφετε και διορθώνετε την ίδια στιγμή. 
 
Προσπαθήστε όταν γράφετε, απλώς να γράφετε. Αφήστε τις ιδέες σας και τη φωνή σας να καταγραφούν αβίαστα και μην προσπαθείτε να ωραιοποιήσετε εκείνη τη στιγμή το γραπτό σας. Γράψτε σήμερα και αφήστε την επιμέλεια για αύριο. 
 
4. Χρησιμοποιείτε σχεδόν πάντα την ενεργητική φωνή. 
 
Και επίσης τηρείτε πάντα τη σειρά στο κατηγόρημα. Υποκείμενο - ρήμα - αντικείμενο. Είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να εκφράσετε αυτό ακριβώς που θέλετε να πείτε. Στην ενεργητική φωνή το υποκείμενο κάνει κάτι και εννοείται πως αυτό είναι πιο συναρπαστικό από την παθητική φωνή, κατά την οποία κάτι γίνεται από το υποκείμενο. 
 
5. Να ξέρετε πότε να σταματάτε. 
 
Αν για παράδειγμα γράφετε για δύο ώρες και καταλαβαίνετε πως αρχίζει να βαραίνει η κατάσταση, η σκέψη σας, ο ειρμός σας, οι ιδέες, τότε θα πρέπει να σταματήσετε και να συνεχίσετε την επόμενη μέρα. Η προσπάθεια να πιέσετε τον εαυτό σας μόνο αντιπαραγωγική μπορεί να αποδειχτεί. 
 
Οι ισχυρές ικανότητες γραφής συνδράμουν σε μία σειρά άλλων δεξιοτήτων που είναι χρήσιμες τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική μας ζωή. 
 
Επικοινωνία και καθαρή σκέψη: Για να καταφέρνει κανείς να οργανώνει με άνεση το γραπτό του λόγο δείχνει πως μπορεί να οργανώνει το ίδιο καλά και τη σκέψη του και άρα να επικοινωνεί το μήνυμα ξεκάθαρα προς το συνομιλητή του. 
 
Δημιουργικότητα: Η γραφή/συγγραφή συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της δημιουργικότητάς μας, καθώς αναζητάμε διαρκώς πηγές έμπνευσης. Όσα περισσότερα ανακαλύπτουμε στον κόσμο γύρω μας ή για τους ανθρώπους, κάθετι που διαβάζουμε και κάθε νέο πράγμα που γνωρίζουμε τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθεί και η δημιουργικότητά μας, ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει ούτε από τη ζωή μας ούτε από τη δουλειά μας.
 
Στο Skillbox θα βρείτε σεμινάρια δημιουργικής γραφής, που ενώ φαινομενικά μοιάζουν να ενδιαφέρουν μόνο εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή και τη λογοτεχνία, μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητές μας στη συγγραφή κειμένων οποιουδήποτε περιεχομένου - business ή δημιουργικού. 

 

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: