Δημιουργικά χόμπι που μπορείτε να ξεκινήσετε σήμερα

Προσωπική Ανάπτυξη

18/06/2024
Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί από τους εργαζόμενους πολλές ώρες δουλειάς και πολλές φορές τον συνδυασμό περισσότερων από μία εργασιών. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, οι πολλές υποχρεώσεις δημιουργούν έντονη πίεση ενώ έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία αλλά και τη διάθεση μας. Μάλιστα, την κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός πώς η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν και του προσφέρουν την ικανοποίηση που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αυτή η χαρά και η δημιουργικότητα μπορεί να κάνει τη ζωή να μοιάζει πιο όμορφη, ακόμη κι όταν οι υποχρεώσεις ξεπερνούν το όριο και διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής. 
 
Πώς λοιπόν θα καταφέρετε να διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο σας ξεκινώντας νέα δημιουργικά χόμπι που θα σας ψυχαγωγήσουν και θα εξασφαλίσουν την ενέργεια που απαιτείται για να είστε παραγωγικοί, αποδοτικοί και αποτελεσματικοί στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως τα χόμπι δεν είναι απλά και μόνο ένας τρόπος να περνάμε καλά στον ελεύθερο μας χρόνο αλλά και μία ευκαιρία που μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες αλλά και να αποφορτιστούμε από την ένταση της καθημερινότητας. Όσο πιεσμένο κι αν είναι το πρόγραμμα σας, αξίζει να βρείτε λίγο χρόνο και να τον αφιερώσετε σ’ ένα χόμπι που μπορείτε να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό κι έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική σας υγεία. 
 
Παρακάτω, θα δούμε μία σειρά από δημιουργικά χόμπι που μπορείτε να ξεκινήσετε ήδη από σήμερα, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους έκφρασης και διασκέδασης, μαθαίνοντας όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε για αυτά από την άνεση του σπιτιού σας. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο και έχοντας στο πλευρό σας τον κατάλληλο καθοδηγητή, θα μπορέσετε να αποκτήσετε μία νέα αγάπη στην οποία θα μπορέσετε με αφοσίωση να διαπρέψετε. Μην ξεχνάτε πως δεν υπάρχει ηλικία για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι αλλά και πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη εμπειρία που κρίνεται απαραίτητη για να κάνετε μία νέα αρχή. 
 

Τα σημαντικά οφέλη ενός νέου χόμπι 

 
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα νέο χόμπι έχει πολλαπλά οφέλη για το άτομο που επιλέγει να το ξεκινήσει, όπως θα αναλύσουμε και στη συνέχεια, σε ψυχολογικό, συναισθηματικό αλλά και σωματικό επίπεδο. 
 
Ένα νέο χόμπι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ατόμου καθώς περιορίζει το άγχος και το στρες ενώ λειτουργεί περιοριστικά στα αρνητικά συναισθήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα νέο χόμπι επιτρέπει στον οργανισμό να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώσουμε περισσότερο χαρούμενοι, με καλύτερη διάθεση και βελτιωμένη ψυχολογία. Μάλιστα, οι ειδικοί της ψυχικής υγείας υπογραμμίζουν πως ένα νέο χόμπι, είναι ικανό να καταπολεμήσει ακόμη και την κατάθλιψη από την οποία υποφέρει μεγάλη μερίδα των συνανθρώπων μας. 
 
Ένα άλλο πλεονέκτημα της έναρξης ενός νέου χόμπι που γίνεται εύκολα κατανοητό είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που το άτομο μπορεί να κατείχε ήδη και να εξέλιξε ή να απέκτησε μέσα από τη δραστηριότητα που επέλεξε. Οι εξελιγμένες ή οι νέες δεξιότητες είναι πιθανό να φανούν χρήσιμες, πέρα από το χόμπι σας, και στη δουλειά σας αλλά και στην προσωπική σας ζωή. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση, το να μαθαίνεις καινούργια πράγματα διατηρεί το μυαλό ενεργό, τονώνει τη φαιά ουσία και ενισχύει την αυτοπεποίθηση μας. 
Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο χόμπι υποστηρίζει την κοινωνική μας αλληλεπίδραση καθώς η αγάπη για μία κοινή δραστηριότητα μας φέρνει πιο κοντά με πρόσωπα που μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουμε νέους φίλους και να διευρύνουμε το δίκτυο μας, περνώντας ποιοτικό χρόνο με νέα άτομα που συμπαθούμε και μας διασκεδάζουν. 
 
Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει πως στην προσπάθεια τους να βρουν τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν ένα νέο χόμπι, μπαίνουν στη διαδικασία να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους, να οργανωθούν περισσότερο, να προγραμματίσουν πιο σωστά τις υποχρεώσεις τους και να φέρουν εις πέρας τις εργασίες με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Τέλος, ένα νέο χόμπι, ιδίως όταν είναι ένα δημιουργικό χόμπι, μπορεί να κινήσει την έμπνευση μας, να μας χαρίσει μία δυνατότητα αυτοέκφρασης και να μας κάνει να νιώσουμε πιο παραγωγικοί. 
 

Τα δημιουργικά χόμπι και γιατί να τα επιλέξετε

 
Τα δημιουργικά χόμπι είναι επίσης βοηθητικά για το άτομο σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν συνολικά τη διάθεση. Ας δούμε όμως μερικά από αυτά τα δημιουργικά χόμπι, τα οποία μπορείτε ξεκινήσετε άμεσα, δίχως να χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις, μεγάλη εμπειρία ή προχωρημένες δεξιότητες. 
 
Μερικά από αυτά είναι η ζωγραφική, η φωτογραφία, η δημιουργική γραφή, η μαγειρική ή η ζαχαροπλαστική, το πλέξιμο ή το κέντημα, ένα μουσικό όργανο, ο χορός, η κηπουρική κ.α.
 
Τι είναι ένα χόμπι; Το χόμπι είναι μια δραστηριότητα που επιλέγουμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, συνήθως με σκοπό την ευχαρίστηση μας. Πρόκειται για μια ενασχόληση που δεν έχει ως κύριο στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη ή το κέρδος, αλλά περισσότερο την απόλαυση. Τα χόμπι μπορούν να καλύπτουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, όπως είναι ο αθλητισμός, οι τέχνες, η μαγειρική, η κηπουρική κ.α. Τι θεωρείται ένα δημιουργικό χόμπι; Πρόκειται για ειδική κατηγορία χόμπι που χαρακτηρίζεται από τη φαντασία, την καινοτομία και την καλλιτεχνική έκφραση. Αυτές οι δραστηριότητες επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου, από μία μουσική σύνθεση, μέχρι μία φωτογραφία ή ένα κείμενο. 
 
 

Γιατί να ξεκινήσετε ένα νέο δημιουργικό χόμπι με e-learning εκπαίδευση

 
Μπορεί όταν μιλάμε για ένα χόμπι να έχουμε στο μυαλό μας ένα πάρκο, ένα γήπεδο ή μία αίθουσα αλλά στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της τεχνολογικής προόδου τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τα νέα δεδομένα προωθούν την καινοτομία και σε πολλές περιπτώσεις, όπως και σε αυτή ενός νέου χόμπι, διευκολύνουν τις καταστάσεις αλλά και τον προγραμματισμό σας με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να βρείτε τον απαιτούμενο χρόνο για την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό που ήδη περιγράψαμε, ποτέ πριν η έναρξη ενός νέου χόμπι δεν ήταν τόσο εύκολη καθώς γλιτώνετε τις μετακινήσεις ενώ μπορείτε κάλλιστα να παρακολουθήσετε τα μαθήματα από την άνεση του σπιτιού σας. 
 
Το e-learning, δηλαδή η εκπαίδευση μέσω διαδικτύου, έχει αλλάξει τα δεδομένα της μάθησης ανοίγοντας νέες προοπτικές, μέσω του Διαδικτύου. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα αυτού του είδους εκμάθησης σε σχέση με το παραδοσιακό; Τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα αρκετά αλλά ανάμεσα τους ξεχωρίζει η ευελιξία. Με το e-learning έχετε τη δυνατότητα να μάθετε ένα νέο χόμπι από το σπίτι σας ή όπου σας βολεύει, την ώρα που σας βολεύει, χωρίς να χρειάζεται να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας στις επιταγές του μαθήματος. Επίσης, σημαντικό είναι το εύρος των επιλογών που δίνουν σε όλους εμάς τη δυνατότητα να βρούμε το χόμπι που μας ταιριάζει καλύτερα από μία μεγάλη ποικιλία που υπάρχει στο διαδίκτυο. Μια σύντομη αναζήτηση δείχνει πως μπορείτε να μάθετε σχεδόν κάθε είδους δημιουργικό χόμπι εξ αποστάσεως, μέσω του e-learning. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε την έρευνα σας αλλά και να δοκιμάσετε διαφορετικά προγράμματα μέχρι να βρείτε αυτό που σας ικανοποιεί. Μάλιστα, αξίζει να λάβουμε υπόψη πως υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο χόμπι καθώς είναι πιθανό να μην υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην περιοχή ή να μη γίνονται ανάλογα μαθήματα. Επιπλέον, ακόμη κι αν υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι κοντά σας, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην υπάρχει ένας εξειδικευμένος instructor ή το επίπεδο του μαθήματος να είναι χαμηλό. Συνεπώς, στις online πλατφόρμες εκπαίδευσης, έχετε την ευκαιρία να μάθετε από ειδικούς που μπορεί να είναι οι καλύτεροι στη χώρα ή τον κόσμο, χωρίς τον περιορισμό της εγγύτητας. Ένα στοιχείο του e-learning που πολλές φορές ξεχνάμε είναι πως τα μαθήματα μπορούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα, την καθημερινότητα και τον ρυθμό σας. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει μεγάλη πίεση αλλά και πως μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επαναλάβετε ένα κεφάλαιο που δεν κατανοήσατε. 
 
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η έναρξη ενός νέου δημιουργικού χόμπι μέσω e-learning εκπαίδευσης είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να αποκτήσει νέες δεξιότητες με έναν σύγχρονο και ευέλικτο τρόπο. Μη χάσετε λοιπόν χρόνο και ξεκινήστε σήμερα κιόλας το ταξίδι σας με μία νέα δημιουργική δραστηριότητα.
 

Προτάσεις για δημιουργικά χόμπι

 
Στο Skillbox θα βρείτε πολλές και διαφορετικές επιλογές για να μάθετε περισσότερα και να εξελιχθείτε σ’ ένα χόμπι που μπορεί να έχει κερδίσει το ενδιαφέρον σας. 
 
Tο Skillbox αποτελεί μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης και τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal που γεννήθηκε όταν έγινε αντιληπτή η ανάγκη για επιπλέον κατάρτιση σε όλους τους κλάδους, για την οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η πίεση του χρόνου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επαγγελματίας. Απώτερος σκοπός είναι η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης και στόχος αποδεικνύεται η ανάπτυξη soft και hard skills. 
 
Η υπηρεσία εκπαίδευσης του Skillbox δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να λαμβάνει πρακτικές γνώσεις σύμφωνα με το δικό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα με online σεμινάρια, προσβάσιμα από όλες τις συσκευές, desktop και mobile με έμπειρους και διακεκριμένους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας.
 
Βιντεογραφία 
 
Το πιστοποιημένο σεμινάριο Advanced ACTA-Certified Course: «Videography Masterclass - Τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο» καλύπτει όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, από τις βασικές γνώσεις επάνω στον απαραίτητο εξοπλισμό έως τις προχωρημένες τεχνικές λήψεων με κινητό, κάμερα ή και drone.
 
Δημιουργική γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί
 
Ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργική γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί» για όσους αγαπούν να γράφουν και θέλουν να βελτιωθούν. Για εκείνους που αγαπούν να γράφουν αλλά δεν τολμούν. Σκέψεις, ιδέες, ιστορίες, όνειρα. Σε µόλις 4 εβδοµάδες θα µάθετε να αναλύετε λογοτεχνικά κείµενα, να πλάθετε χαρακτήρες, να δηµιουργείτε την πλοκή, να προκαλείτε συγκίνηση, να εντυπωσιάζετε τον αναγνώστη.
 
Λογοτεχνία του Φανταστικού
 
Ετοιµαστείτε για ένα µοναδικό ταξίδι σε µέρη άγνωστα, όπου η φαντασία µπορεί να οδηγήσει στην πιο µεγαλειώδη δηµιουργία. Το σεμινάριο «Λογοτεχνία του Φανταστικού» απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γράψουν μια δική τους ιστορία του Φανταστικού και ζητούν υλικό που θα τους βοηθήσει, όσους θέλουν να γνωρίσουν τα είδη της λογοτεχνίας του Φανταστικού και τους κλασικούς και σύγχρονους εκφραστές της και σε φίλους της λογοτεχνίας του φανταστικού κ.α. 
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: