Απαραίτητα skills για μία επιτυχημένη καριέρα στις Πωλήσεις

Οργάνωση & Διοίκηση

27/06/2024
Καθώς οι απαιτήσεις για την επιτυχία είναι όλο και πιο αυξημένες στη σύγχρονη αγορά εργασίας, οι επαγγελματίες αναζητούν όλο και περισσότερα εφόδια ώστε να καταφέρουν να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Συνεπώς, είναι τόσο επιβεβλημένο, όσο και απολύτως θεμιτό, να επιδιώκετε την απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή τη βελτίωση όσων ήδη κατέχετε. Στην πραγματικότητα, ένα πλούσιο βιογραφικό είναι αυτό που θα σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό ενώ από την άλλη, ένα βιογραφικό χωρίς μεγάλη εργασιακή εμπειρία μπορεί να ξεχωρίσει λόγω των πολλαπλών δεξιοτήτων του υποψηφίου.
 
Ανοίγοντας τον φάκελο των Πωλήσεων, η επιτυχία τους συνδέεται σημαντικά με την επιτυχία της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως οι δεξιότητες και οι ικανότητες σας σ’ αυτή την καριέρα θα σας καταστήσει εξαιρετικά δημοφιλή στον κλάδο σας και πολυπόθητο για διαφορετικές εταιρείες και επιχειρήσεις. Για να επιτύχει κάποιος σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα, πρέπει να διαθέτει ένα σύνολο δεξιοτήτων που ξεπερνούν τις γνώσεις του προϊόντος ή της υπηρεσίας που επιθυμεί να προωθήσει. Κάθε πρόκληση όμως είναι και μία ευκαιρία, και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις πωλήσεις οφείλουν προσαρμόζονται στις συνεχείς μεταβολές και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εργοδοτών αλλά και των καταναλωτών. 
 
Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον κλάδο των πωλήσεων, είναι πως η ικανότητα πώλησης δεν έχει να κάνει μόνο με τα έμφυτα χαρακτηριστικά αλλά και με τις επίκτητες δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τη συνεχή μάθηση και φυσικά την εμπειρία. Στόχος είναι να μπορείτε να προσαρμόζεστε στα νέα δεδομένα, να κατανοείτε τους καταναλωτές, να αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες τους, να κάνετε επιτυχημένες προτάσεις κ.α. 
 
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσει κάποιος για να έχει μία επιτυχημένη καριέρα στις Πωλήσεις. Είτε είστε νέοι στον τομέα των Πωλήσεων, είτε έμπειροι επαγγελματίες που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοση τους, παρακάτω θα βρείτε πρακτικές συμβουλές από τους ειδικούς ώστε να ξεχωρίσετε σ’ έναν κλάδο με μεγάλο ανταγωνισμό. 
 

Τα έμφυτα χαρακτηριστικά που χρειάζεστε για μία καριέρα στις Πωλήσεις 

 
Η απορία πολλών που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο των Πωλήσεων, είναι αν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να ξεχωρίσουν σ’ έναν απαιτητικό χώρο, όπου οι ικανότητες του πωλητή είναι καθοριστικές για την επιτυχία του στον επάγγελμα. Οι απλές τεχνικές πώλησης είναι πράγματι κάτι που μπορεί να διδαχθεί, όμως δεν αρκεί. Εκείνο που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους έναν επαγγελματία είναι τόσο οι έμφυτες, όσο και οι επίκτητες δεξιότητες. Παρότι κανείς δεν μπορεί να αποκλειστεί από έναν χώρο, η έλλειψη έμφυτων δεξιοτήτων μπορεί να αντισταθμιστεί με τη δουλειά, την καλή διάθεση και τη συνεχή εκπαίδευση. Εντούτοις, ισχύει και το αντίθετο. Ακόμη κι ένας ταλαντούχος και ικανός επαγγελματίας στις Πωλήσεις δεν μπορεί να επαναπαυθεί στα έμφυτα χαρακτηριστικά του αλλά χρειάζεται να ακολουθήσει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του επαγγέλματος. Ποιες είναι όμως αυτές οι προσωπικές ιδιότητες που θα σας καταστήσουν έναν επιτυχημένο υποψήφιο για τον κλάδο των Πωλήσεων; 
 
Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Α και το Ω για επιτυχημένες Πωλήσεις είναι η ακεραιότητα, την οποία δεν αρκεί να διαθέτετε αλλά πρέπει και να αποπνέεται. Αυτός είναι ο τρόπος να κάνετε τους πελάτες σας να νιώθουν εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο σας, τα λεγόμενα και τις προτάσεις σας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ειλικρίνεια ανταμείβεται και δημιουργεί σταθερούς πελάτες αλλά και μία καλή φήμη στον χώρο. 
 
Συνεχίζουμε με την ενσυναίσθηση, μία έννοια που πολλές φορές η σημασία της περιπλέκεται. Με απλά λόγια, πρόκειται για την ικανότητα του πωλητή να αναγνωρίζει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των πελατών με σκοπό να προσαρμοστεί στη διάθεση, τον χαρακτήρα τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξυπηρετηθούν. Στο σημείο αυτό, μπορούμε να αναφερθούμε και στην κατανόηση του πελάτη, δηλαδή την ικανότητα του πωλητή να «διαβάσει» τους πελάτες, δίχως να χρειαστεί να εκφραστούν . Αυτή η ικανότητα θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν κατάλληλα τη στρατηγική τους. 
Σειρά έχει η προσαρμοστικότητα στην οποία ήδη αναφερθήκαμε. Οι πωλητές κρίνεται χρήσιμο να είναι ευέλικτοι αλλά και να ανταποκρίνονται με ταχύτητα στις αλλαγές της αγοράς αλλά και τις ανάγκες των πελατών. 
 
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι επικοινωνιακές δεξιότητες του πωλητή έχουν να κάνουν τόσο με την ικανότητα του να ακούει, όσο και την προφορική επικοινωνία. Στην πραγματικότητα, ένας πωλητής που αφουγκράζεται τις ανάγκες του πελάτη έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τα λεγόμενα του στις επιθυμίες του καταναλωτή, κάνοντας πιο ελκυστικό το προϊόν ή την υπηρεσία. 
 
Σε γενικές γραμμές, η αυτοπεποίθηση, η επιμονή και ο ενθουσιασμός είναι ιδιότητες που οδηγούν έναν πωλητή προς την επιτυχία. Η αυτοπεποίθηση συνδέεται σημαντικά με την πειθώ αλλά και τη διαχείριση των απορρίψεων, η επιμονή κάνει τον πωλητή να συνεχίζει να προσπαθεί παρά τις δυσκολίες και ο ενθουσιασμός αποδεικνύεται μεταδοτικός με αποτέλεσμα να εμπνέει και να κινητοποιεί τους πελάτες. 
 
Τέλος, η ευφυία και η αναλυτική σκέψη είναι χρήσιμες για κάθε επάγγελμα, όπως και για τις Πωλήσεις. Κάθε πώληση απαιτεί μία στρατηγική, όσο καλή κι αν είναι η υπηρεσία ή το προϊόν ενώ κάθε στρατηγική προϋποθέτει μία σκέψη που θα στήσει ένα πλάνο και θα καταφέρει να το εφαρμόσει. 
 

Οι επίκτητες δεξιότητες που χρειάζεστε για μία καριέρα στις Πωλήσεις 

 
Η επιτυχία στον τομέα των Πωλήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τα έμφυτα χαρακτηριστικά αλλά και από την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Με απλά λόγια, τα έμφυτα χαρακτηριστικά αποτελούν μια καλή βάση για την καλή σας απόδοση ενώ οι επίκτητες δεξιότητες συμβάλλουν στην καλή πορεία σας, στον τομέα αυτό.
 
Οι επικοινωνιακές δεξιότητες δεν είναι μόνο έμφυτες αλλά και επίκτητες. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητα σας να εκφραστείτε με σαφήνεια και πειθώ στον προφορικό σας λόγο. Το ίδιο ισχύει και για την ικανότητα διαπραγμάτευσης η οποία καταλήγει στην επιθυμητή συμφωνία απαιτώντας υπομονή, επιμονή και ευελιξία. Σε κάθε περίπτωση, η βαθιά γνώση του προϊόντος ή της υπηρεσίας και φυσικά της εταιρείας είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη πώληση και απαιτεί συνεχή ενημέρωση. 
 
Από την άλλη, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και φαιά ουσία ώστε να αναπτύξετε τις τεχνολογικές σας δεξιότητας με αποτέλεσμα να εξοικειωθείτε με τη χρήση τεχνολογιών και τεχνολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για τις πωλήσεις στη σύγχρονη εποχή. Ειδικά λογισμικά απαιτούνται σε πολλές και διαφορετικές θέσεις εργασίας με συνέπεια να αποτελούν προϋπόθεση ακόμη και για την πρόσληψη κι όχι μόνο την επιτυχία σας στον χώρο. Τέλος, ειδικά σεμινάρια βοηθούν τους πωλητές να εξελίξουν δεξιότητες όπως είναι η επίλυση προβλημάτων που σας επιτρέπει να εντοπίσετε το πρόβλημα αλλά και να προσφέρετε λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή αλλά και να διαχειριστείτε δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν εντός της εταιρείας ή του καταστήματος. 
 

Πώς θα εξελίξετε τις δεξιότητες σας για να διαπρέψετε στις Πωλήσεις

 
Στο Skillbox θα βρείτε το σεμινάριο «Sales Professional - Επαγγελματική Εκπαίδευση Πωλητών» - Advanced Certified Course by ACTA που θα σας διδάξει τους χρυσούς κανόνες των πωλήσεων αλλά και θα ενισχύσει τις δεξιότητες που χρειάζεστε ώστε να εξελιχθείτε σε έναν επιτυχημένο πωλητή. Θα μάθετε όλους εκείνους τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιστούς και αφοσιωμένους πελάτες χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Είτε ασχολείστε ήδη ή θέλετε να ασχοληθείτε με τις Πωλήσεις Χονδρικής ή Β2Β, είτε με τις Πωλήσεις Λιανικής και το e-Commerce, είτε με τις Τηλεφωνικές Πωλήσεις, αυτό το online πρόγραμμα θα γίνει ο οδηγός σας στον ανταγωνιστικό αυτό χώρο. 
 
Tο Skillbox αποτελεί μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης και τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal που γεννήθηκε όταν έγινε αντιληπτή η ανάγκη για επιπλέον κατάρτιση σε όλους τους κλάδους, για την οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η πίεση του χρόνου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επαγγελματίας. Απώτερος σκοπός είναι η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης και στόχος αποδεικνύεται η ανάπτυξη soft και hard skills.
 
Η υπηρεσία εκπαίδευσης του Skillbox δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να λαμβάνει πρακτικές γνώσεις σύμφωνα με το δικό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα με online σεμινάρια, προσβάσιμα από όλες τις συσκευές, desktop και mobile με έμπειρους και διακεκριμένους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας.
 

Γιατί να Επιλέξετε μία Καριέρα στις Πωλήσεις;

 
Η καριέρα στις πωλήσεις προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα να καθίσταται μία υπέροχη επιλογή για όσους αναζητούν μία επαγγελματική ευκαιρία που παρέχει δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης. 
 
Μην ξεχνάτε πως οι πωλήσεις αποτελούν τον πυλώνα της ανάπτυξης κάθε εταιρείας, καθώς φέρνουν νέους πελάτες και αυξάνουν τα έσοδα καθιστώντας τους εργαζομένους στις πωλήσεις, πολυπόθητους. Μάλιστα, όσο πιο πετυχημένος γίνεται κάποιος στις πωλήσεις, τόσο περισσότερες ευκαιρίες για προαγωγή και επαγγελματική εξέλιξη ανοίγονται μπροστά του. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της καριέρας στις πωλήσεις είναι η δυνατότητα διεκδίκησης ενός υψηλού εισοδήματος. Επίσης, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων που είναι χρήσιμες όχι μόνο στην επαγγελματική σας ζωή, αλλά και στην προσωπική, όπως η πειθώ, η αποτελεσματική επικοινωνία, η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα, η υπομονή και η επιμονή. Τέλος, συνήθως μία καριέρα στις Πωλήσεις παρέχει μεγάλο βαθμό ευελιξίας που αφορά τόσο τους διάφορους τομείς, όσο και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μπορείτε να επιλέξετε το αντικείμενο των πωλήσεων που σας ενδιαφέρει περισσότερο την εκάστοτε περίοδο. 
 
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό για όλους τους λόγους που αναφέραμε, η καριέρα στις Πωλήσεις έχει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για την επαγγελματική αλλά και για την προσωπική σας ζωή. Ωστόσο, για την επιτυχία στον κλάδο είναι σημαντικό να συνδυάσετε έμφυτες με επίκτητες δεξιότητες ώστε να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και να διαπρέψετε στον απαιτητικό αυτό κλάδο. 
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: