Γιατί η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά soft skills

Προσωπική Ανάπτυξη

10/7/2024
Καθώς η αγορά εργασίας έχει γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική και τα δεδομένα της αλλάζουν παγκοσμίως με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το αποτέλεσμα είναι οι απαιτήσεις συνεχώς να μεγαλώνουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δεξιότητες που μας ξεχωρίζουν στον κλάδο της εργασίας μας
δεν περιορίζονται πλέον στις γνώσεις και τις ικανότητες μας αλλά ούτε και στα προσόντα που σκεφτόμαστε εύκολα όλοι. Τα soft skills γίνονται όλο και πιο καθοριστικά για την ανάληψη μιας θέσης εργασίας αλλά και την επιτυχία στη δουλειά σας.
 
Τα soft skills είναι απαραίτητα για την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη ενός ατόμου. Περιλαμβάνουν την επικοινωνία, την ομαδικότητα, τη σωστή διαχείριση του χρόνου, την καλή οργάνωση, την αποδοτικότητα, την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, τη συναισθηματική νοημοσύνη κ.α. Αυτές οι δεξιότητες είναι εξίσου σημαντικές με τα hard skills, καθώς συμβάλλουν στην επιτυχία του ατόμου στον χώρο εργασίας του.
 
Ανάμεσα στα soft skills, η ενσυναίσθηση αναδεικνύεται ως μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να έχει κάποιος στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Το γεγονός πως η αξία της δεν έχει αναγνωριστεί, όπως θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση δεν την περιορίζει. Η ενσυναίσθηση, με απλά λόγια, αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη μέγιστη απόδοση ενός επαγγελματία αλλά και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων στον χώρο εργασίας. Μάλιστα, από την ενσυναίσθηση εξαρτώνται και πολλά από τα υπόλοιπα soft skills που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως η συνεργασία, η ομαδικότητα και οι διαπροσωπικές σχέσεις.
 
Τι ακριβώς είναι η ενσυναίσθηση και γιατί είναι τόσο σημαντική; Πώς επηρεάζει την επαγγελματική εξέλιξη ενός επαγγελματία και την προσωπική του ανάπτυξη και ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να την καλλιεργήσετε; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα λυθούν όλες αυτές οι απορίες σε σχέση με αυτό το τόσο χρήσιμο soft skill.
 

Τι είναι η ενσυναίσθηση και γιατί είναι τόσο σημαντική;

 
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση κάποιου άλλου, να κατανοούμε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του όπως ακριβώς τις βιώνει εκείνος. Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση έχουν την ικανότητα να συνδέονται βαθιά με τους άλλους και να τους κάνουν να αισθάνονται πως αφουγκράζονται όσα νιώθουν. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις και καλύτερη συνεργασία.
 
Η ενσυναίσθηση διαφέρει σημαντικά από τη συμπόνια, καθώς δεν αρκεί να εκφράσουμε το συναίσθημα μας για την κατάσταση που βιώνει ο συνεργάτης μας αλλά οφείλουμε να αντιληφθούμε τις σκέψεις του και να συνδεθούμε με τον συναισθηματικό του κόσμο, υποστηρίζοντας τον. Αυτός είναι και ο λόγος που η ενσυναίσθηση αποδεικνύεται χρήσιμη για την προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Αυτή είναι που μας βοηθά να κατανοήσουμε τις ανάγκες των άλλων και να πορευτούμε με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο και πιο υγιές επαγγελματικό περιβάλλον.
 

Μπορούμε να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση;

 
Η ενσυναίσθηση, αυτή η πολύτιμη ικανότητα να κατανοούμε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, αποτελεί μία σύνθετη δεξιότητα που προσπαθήσαμε να περιγράψουμε με τον καλύτερο τρόπο παραπάνω. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Λόκγουντ, έκαναν μία δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) που έδειξε ότι η ενσυναίσθηση βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 31 εθελοντές, που κλήθηκαν να κάνουν διάφορες επιλογές, οι οποίες ωφελούσαν είτε τους ίδιους, είτε άλλους ανθρώπους, είτε κανέναν ενώ ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρακολουθείτο με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν να εντοπισθεί μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία μόνο αυτή ενεργοποιείται, όταν οι άνθρωποι βοηθάνε τους άλλους ή απλώς σκέπτονται να το κάνουν.
 
Άλλες μελέτες δείχνουν πως η ενσυναίσθηση μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Πώς γίνεται αυτό; Μέσα από τη βιωματική μάθηση και την έκθεση σε καταστάσεις που την απαιτούν. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου, όπως και οι γνωστικές του ικανότητες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Εντούτοις, πρέπει να έχουμε κατά νου πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι «από τη φύση τους» πιο συμπονετικοί και έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση ενώ για τους ίδιους αποδεικνύεται  πιο εύκολο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων και να τα κατανοούν.  
 
Αν λοιπόν δεν διαθέτετε την ενσυναίσθηση, αρκεί η συνειδητή προσπάθεια για να την αναπτύξετε χτίζοντας ισχυρότερες σχέσεις, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή.
 

Συμβουλές για να αναπτύξετε την ενσυναίσθηση για την επαγγελματική σας επιτυχία

 
Οι ειδικοί προτρέπουν όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση τους, να ακούν τους άλλους ενεργά, με πραγματικό ενδιαφέρουν για όσα λένε, είτε πρόκειται για ανθρώπους του προσωπικού τους περιβάλλοντος, είτε για συναδέλφους ή πελάτες. Μη διακόπτετε και μην κρίνετε τον συνομιλητή σας, αν θέλετε να αναπτύξετε μία συναισθηματική σύνδεση μαζί του.
 
Σε κάθε περίπτωση, εκφράστε την εκτίμησή σας όταν κάποιος συνάδελφος πετυχαίνει και δείξτε συμπόνια και υποστήριξη όταν βιώνει δυσκολίες. Μάλιστα, μη διστάσετε να προβάλλετε την ευγνωμοσύνη όταν κάποιος σας φέρετε με όμορφο τρόπο. Ένα μυστικό είναι να κάνετε ερωτήσεις στους συνεργάτες σας ώστε να τους ενθαρρύνετε να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Όλα τα παραπάνω θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των ατόμων του χώρου εργασίας σας η οποία θα βελτιώσει την απόδοση αλλά και τη φήμη σας. 
 

Γιατί η ενσυναίσθηση θεωρείται τόσο σημαντική δεξιότητα

 
Η ενσυναίσθηση κρίνεται ως ένα από τα απαραίτητα soft skills κι αυτό γιατί έχει πολλαπλά οφέλη για τον εργαζόμενο αλλά και την εταιρεία του. Αποτελεί βασικό στοιχείο της συναισθηματικής νοημοσύνης, η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Όπως είναι εύκολα κατανοητό αυτή η ικανότητα μπορεί να μας εξασφαλίσει 
προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Εξίσου, απαραίτητη είναι η ενσυναίσθηση και για την καλή επικοινωνία, όπου μας επιτρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τα μηνύματα που θα μεταδώσουμε, να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις και να κατανοούμε τον συνομιλητή μας. Εστιάζοντας στην επαγγελματική ανέλιξη, η ενσυναίσθηση ως soft skill εξυπηρετεί τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση των συγκρούσεων που δεν εκλείπουν. 
Η ενσυναίσθηση μας βοηθά να κατανοούμε τις ανησυχίες και τα συναισθήματα του άλλου ώστε να βρούμε κοινό έδαφος και να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Όσο για το leadership, έχει αποδειχθεί πως οι leaders με ενσυναίσθηση είναι πιο ικανοί να παρακινούν και να εμπνέουν τους συνεργάτες τους ενώ δημιουργούν ένα πιο υγιές περιβάλλον εργασίας για την ομάδα τους. Τέλος, η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών. Εκεί οι επαγγελματίες με ενσυναίσθηση καταλαβαίνουν γρηγορότερα τις ανάγκες των πελατών τους και προσφέρουν λύσεις στο πρόβλημα τους εξασφαλίζοντας την ικανοποίηση και τη θετική τους γνώμη. 
 

Γιατί η ενσυναίσθηση μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε

 
Ανεξάρτητα με το είδος του επαγγέλματος σας, τη θέση ή την εταιρεία σας, η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα soft skill που σας φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. Αρχικά, η ενσυναίσθηση δημιουργεί καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με συναδέλφους, πελάτες και συνεργάτες. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση, αποδίδουν καλύτερα και επιδιώκουν τη συνεργασία. Αυτό οδηγεί σε ένα πιο αρμονικό και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας, όπου οι διαφωνίες λύνονται πιο εύκολα και οι συνεργασίες ανθίζουν. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση περιβάλλει καλύτερα το προφίλ του ικανού ηγέτη και διευκολύνει την ανέλιξη σας στην ιεραρχία της εταιρίας σας. Η ενσυναίσθηση είναι κύρια ηγετική ικανότητα καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να κατανοείτε τις δεξιότητες, τις ανάγκες και τους στόχους των μελών της ομάδας σας. Βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση τους, μπορείτε να τους υποστηρίξετε, να τους καθοδηγήσετε και να τους αφουγκραστείτε, όπως πρέπει. Οι ηγέτες που δείχνουν ενσυναίσθηση κερδίζουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των ομάδων τους, κάτι που είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων της ομάδας και της εταιρείας συνολικά.
 
Η ενσυναίσθηση δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ισχυρότερες σχέσεις και να βελτιώσετε τις ηγετικές σας ικανότητες. Είναι επίσης εξαιρετικά πολύτιμη καθώς σας εξασφαλίζει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε έναν κόσμο όπου τα hard skills συχνά θεωρούνται τα πιο σημαντικά, οι δεξιότητες που αφορούν την ανθρώπινη επικοινωνία κάνουν τη διαφορά. Η ενσυναίσθηση σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε και να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ικανοποίηση τους και εν τέλει σε αυξημένα κέρδη. Επιπλέον, η ενσυναίσθηση σας βοηθά να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές στην αγορά και τον κλάδο σας, ώστε να προσαρμόζεστε γρήγορα στις νέες απαιτήσεις και τα νέα δεδομένα. 
 
Σε έναν επαγγελματικό κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται και απαιτεί νέες δεξιότητες και προσαρμοστικότητα, η ενσυναίσθηση ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο χρήσιμα soft skills που μπορεί να διαθέτει κάποιος επαγγελματίας, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία ισχυρών σχέσεων, ενισχύει τις ηγετικές και οργανωτικές ικανότητες και προάγει την επίλυση προβλημάτων. Με λίγα λόγια, η ενσυναίσθηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα καθώς δημιουργεί ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για εσάς και τους συνεργάτες σας, δίχως την τοξικότητα που πλεονάζει στη σημερινή εποχή. Άλλωστε, τα οφέλη της δεν είναι βοηθητικά μόνο για την επαγγελματική σας ζωή αλλά και για την προσωπική, καθώς η κατανόηση και υποστήριξη των άλλων ανθρώπων έχουν ως αποτέλεσμα όμορφες σχέσεις σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Κλείνοντας, με την ενσυναίσθηση δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο γύρω μας, γι’ αυτό κι αν δεν τη διαθέτουμε, είναι καλό να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να την αναπτύξουμε. 
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: