H δια βίου μάθηση και τα οφέλη της για όποιον την υιοθετεί

Προσωπική Ανάπτυξη

26/7/2024

Ανακαλύψτε τα οφέλη της δια βίου μάθησης και πώς μπορεί να βελτιώσει την προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Μάθετε γιατί η συνεχής εκπαίδευση είναι κλειδί για την επιτυχία και την ανάπτυξη.

Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, η κοινωνίες προοδεύουν και οι τεχνολογίες εξελίσσονται. Στο πλαίσιο αυτό, οι απαιτήσεις συνεχώς μεγαλώνουν ενώ η γνώση δεν είναι διαχρονική καθώς νέες έρευνες ανατρέπουν συνεχώς όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Το αποτέλεσμα είναι η δια βίου μάθηση να είναι πλέον αναγκαία και για όποιον επιθυμεί να αναπτύσσεται στον επαγγελματικό του κλάδου αλλά και για όποιον θέλει να μαθαίνει συνεχώς περισσότερα για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει. Με απλά λόγια, η εποχή που διανύουμε επιβάλλει σε όλους να προσαρμόζονται συνεχώς στις απαιτήσεις, να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους και να αναβαθμίζουν τις δεξιότητες τους. 
 
Για καλή μας τύχη, η εκπαίδευση δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στο σχολείο, αλλά ούτε και στο πανεπιστήμιο. Εδώ και μερικές δεκαετίες οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες του, καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όμως και πάλι, οι επιλογές ήταν λίγες και η πρόσβαση στη δια βίου μάθηση περιορισμένη. Το θετικό είναι πως μετά την τεχνολογική επανάσταση και την κυριαρχία του διαδικτύου, έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες και ποιοτικές πλατφόρμες με online μαθήματα και σεμινάρια που σας δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσετε τις δεξιότητες σας, να καλλιεργήσετε νέες και να λάβετε γνώσεις που δεν διαθέτατε ήδη. Συνεπώς, όλοι εμείς αποκτήσαμε έναν πιο εύκολο, πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό τρόπο για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της δια βίου μάθησης. 
 
Όλα τα παραπάνω καθιστούν κατανοητό πως η αξία της δια βίου μάθησης είναι ανεκτίμητη, τόσο για την επαγγελματική, όσο και την προσωπική μας ζωή, καθώς μας επιτρέπει να επιτύχουμε και στα δύο. Η γνώση είναι δύναμη, όπως και κάθε νέα δεξιότητα που αποκτούμε σε αυτή την άκρως ανταγωνιστική κοινωνία και την εξίσου απαιτητική αγορά εργασίας. Η συνεχής εκπαίδευση και η διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων μας συμβάλλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη και μας δίνουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούμε με νέους τομείς διευρύνοντας τους ορίζοντές μας.
 
Το πρόβλημα με τη σημερινή κατάσταση που μας δίνει πρόσβαση, μέσω του διαδικτύου, στη δια βίου μάθηση είναι πως οι γνώσεις που αποκτούμε και οι δεξιότητες που αναπτύσσουμε σήμερα, είναι ξεπερασμένες αύριο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο και να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση ώστε να προοδεύουμε. Όσο καταπιεστικό κι αν μοιάζει αυτό, στο τέλος της ημέρας θα είμαστε καλύτεροι, με νέες γνώσεις και νέες δεξιότητα κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα πλεονέκτημα.  
 
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη δια βίου μάθηση και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει σε όποιον την υιοθετεί. Θα δούμε αναλυτικά τι είναι η δια βίου μάθηση και πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τη διαρκή εκπαίδευση στη ζωή μας με τρόπο που μας κινητοποιεί να γίνουμε καλύτεροι, όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Τέλος, θα παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα της δια βίου μάθησης που συμπεριλαμβάνουν πολλές πλευρές της καθημερινότητας μας, ακόμη και την υγεία μας. 
 

Τι είναι η δια βίου μάθηση 

 
Ας ξεκινήσουμε αυτή την ανάλυση με τον ορισμό που δίνει στη δια βίου μάθηση το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρει: Ο όρος «δια βίου μάθηση» αναφέρεται σε μια φιλοσοφική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση θεωρείται ως μια μακροχρόνια διαδικασία που ξεκινάει από την γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Μέσα από αυτόν τον ορισμό λαμβάνουμε σημαντικά στοιχεία για τη δια βίου μάθηση,  όπως ότι είναι μία μακροχρόνια διαδικασία που διαρκεί όλη τη ζωή του ανθρώπου. 
 
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και χρόνια, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του τριγώνου της γνώσης «εκπαίδευση, καινοτομία, έρευνα», που έχει τη δια βίου μάθηση ως βασικό στοιχείο. Συνεπώς, όχι μόνο τη χρηματοδοτεί αλλά έχει πάρει και μία σειρά από αποφάσεις και ψηφίσματα, μέσα από τα όργανα της, που καθιστούν τη δια βίου μάθηση ως πεδίο υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Αλλά και στην Ελλάδα, έχουν γίνει προσπάθειες για την ενίσχυση της διαρκούς εκπαίδευσης. Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις περνούν τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα με στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στη συνέχεια τη λαϊκή επιμόρφωση. Η πρώτη σαφής σύγχρονη οριοθέτηση του όρου δια βίου μάθηση έγινε το 2005 εντάσσοντας τη διά βίου εκπαίδευση (λαϊκή επιμόρφωση, εκπαίδευση ενηλίκων) και τη διά βίου κατάρτιση (αρχική κατάρτιση, συνεχιζόμενη κατάρτιση), ενώ θεσμοθετήθηκε και η εθνική επιτροπή διά βίου μάθησης.
 
Εστιάζοντας στον ορισμό, γίνεται εύκολα κατανοητό πως η δια βίου μάθηση αναφέρεται στη συνεχή επιδίωξη της γνώσης με στόχο την προσωπική ή την επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου. Με απλά λόγια, δεν περιορίζεται στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, αλλά αφορά όλη τη ζωή του καθώς έχει να κάνει με ποικίλες εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως είναι η επαγγελματική κατάρτιση, τα σεμινάρια, τα διαδικτυακά μαθήματα, οι διαλέξεις, η συμμετοχή σε συνέδρια, και φυσικά η αυτοδιδασκαλία μέσω βιβλίων, άρθρων ή εκπαιδευτικών βίντεο. Η διεύρυνση της χρήσης του όρου της δια βίου μάθησης ήταν εξαιρετικά βοηθητική καθώς κατέστησε σαφές πως η εκπαίδευση δεν έχει κάποιο χρονικό ή ηλικιακό όριο και με τον τρόπο αυτό ενθάρρυνε τους πολίτες να αναζητούν τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, στο διηνεκές. Με τον τρόπο αυτό, οι άνθρωποι νιώθουν χρήσιμοι, βρίσκονται σε εγρήγορση και προοδεύουν συνεχώς αλλά παρουσιάζουν και μία προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα που σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε μία κοινωνία που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι πολύ εύκολο για κάποιον να μείνει πίσω.  
 
 
 

Ποια είναι τα οφέλη που έχει η δια βίου μάθηση

 
Η δια βίου μάθηση προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα και οφέλη για το άτομο που επιλέγει να την υιοθετήσει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ένα από τα κύρια οφέλη είναι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του ανθρώπου, καθώς αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της επίτευξης νέων στόχων και της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στο άτομο να ξεπεράσει τις προκλήσεις που ενδέχεται να συναντήσει. Επιπλέον, η αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τη δια βίου μάθηση, καθώς το άτομο νιώθει ενεργό και ικανό καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, έχοντας επιδιώξεις που το κρατούν «ζωντανό». Επίσης, η συνεχής μάθηση ενισχύει την κριτική σκέψη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, βοηθώντας το άτομο να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο και να διαχειριστεί τις δυσκολίες, στην επαγγελματική και την προσωπική του ζωή. 
 
Εστιάζοντας στον τομέα της εργασίας, είναι φανερό πως στον συνεχώς μεταλλασσόμενο κόσμο που περιγράψαμε παραπάνω, οι εργαζόμενοι που διαρκώς εκπαιδεύονται και εξελίσσουν τις δεξιότητές και τις γνώσεις τους παραμένουν διαχρονικά ανταγωνιστικοί. Σε κάθε περίπτωση, η δια βίου μάθηση μπορεί να εξασφαλίσει την επαγγελματική εξέλιξη που συνδέεται με προαγωγές, καλύτερους μισθούς και πολλαπλές ευκαιρίες. Ας μην παραλείψουμε όμως και τα κοινωνικά οφέλη, καθώς μέσα από τις διαδικασίες της δια βίου μάθησης είναι πολύ πιθανό να γνωρίσουμε νέους φίλους, να διευρύνουμε το δίκτυο μας και να αναπτύξουμε σχέσεις με άτομα που δεν γνωρίζαμε ήδη. 
 
Τέλος, η συνεχής εκπαίδευση έχει αποδειχθεί πως έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ατόμου. Η ψυχική υγεία βελτιώνεται σημαντικά με την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς περιορίζεται σημαντικά το άγχος και βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Παράλληλα, το μυαλό παραμένει σε εγρήγορση για όλη τη ζωή του ατόμου μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης νοητικών διαταραχών, όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ. 
 

Πώς να ενσωματώσετε τη δια βίου μάθηση στη ζωή σας 

 
Η ενσωμάτωση της δια βίου μάθησης στη ζωή σας ξεκινά μαθαίνοντας τι ακριβώς είναι αλλά και αναγνωρίζοντας την αξία και τα πολλαπλά οφέλη της για όλους. 
 
Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε το πεδίο που σας ενδιαφέρει να εντρυφήσετε και να θέσετε τους στόχους που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής σας. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ξεκινήσετε με την αυτοδιδασκαλία, διαβάζοντας βιβλία που αφορούν το αντικείμενο ή κάνοντας μία αναζήτηση σε αξιόπιστες πηγές του διαδικτύου. Αν θέλετε να εμβαθύνετε ακόμη περισσότερο, το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξετε ανάμεσα σε διαδικτυακά μαθήματα, την παρακολούθηση σεμιναρίων και εργαστηρίων, την παρακολούθηση διαλέξεων και συνεδρίων κ.α. Με απλά λόγια, αξιοποιήστε τις διάφορες πηγές γνώσης που είναι διαθέσιμες σήμερα και για καλή μας τύχη μας δίνουν πολλαπλές επιλογές, σε αντίθεση με το παρελθόν. Εναλλακτικά, βοηθητικό είναι να ενταχθείτε σε ομάδες και forum που συζητούν και αναλύουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο με σκοπό να ανταλλάξετε απόψεις αλλά και να ενημερωθείτε πρώτοι για οτιδήποτε νεότερο στον κλάδο. Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση είναι το Α και το Ω για να βρείτε χρόνο στην πιεστική καθημερινότητα που είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Φτιάξτε ένα πλάνο με τον χρόνο που θα αφιερώνετε καθημερινά και προσπαθήστε να παραμείνετε πειθαρχημένοι και συνεπείς ώστε οι κόποι σας να αποδώσουν καρπούς. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Skillbox κατάφερε να κάνει τη συνεχή εκπαίδευση πιο προσιτή και εύκολη από ποτέ. 
 
Όσα αξίζει να γνωρίζετε για το Skillbox: Το Skillbox αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal. Η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη soft και hard skills. Θελήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία εκπαίδευσης, που θα έδινε τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να λαμβάνει πρακτικές γνώσεις σύμφωνα με το δικό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η online γνώση και τα μαθήματα μέσα από σεμινάρια, προσβάσιμα από όλες τις συσκευές, desktop και mobile, παρέχουν κατάρτιση πάνω σε επίκαιρα θέματα από έμπειρους και διακεκριμένους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας. Έτσι γεννήθηκε το Skillbox, μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης που δεν έχει σκοπό μόνο να σας επιμορφώσει αλλά να ξεκλειδώσει τις δεξιότητές σας.
 
Βρείτε στο Skillbox το online σεμινάριο που σας ταιριάζει για να ενισχύσετε στην πράξη τις δεξιότητές σας ή να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητά σας και να λάβετε γνώσεις που θα μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα στην επαγγελματική και προσωπική σας ζωή.

 

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: