10 τρόποι για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα σας

Προσωπική Ανάπτυξη

19/9/2024
Η δημιουργικότητα αποτελεί μία αόριστη έννοια που χρησιμοποιείται πολύ συχνά.  Ωστόσο, συνδέεται με δύο πολύ συχνά σφάλματα. Πρώτον, ότι τη διαθέτουν λίγοι και εκλεκτοί και δεύτερον, ότι αφορά μόνο τις τέχνες. Στην πραγματικότητα, όλοι διαθέτουμε τη δεξιότητα της δημιουργικότητας αλλά ορισμένοι επιχειρούν να την εξελίξουν. Επιπλέον, η δημιουργικότητα έχει πολλές διαστάσεις με αποτέλεσμα να συνδέεται στενά με την καινοτομία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα.
 
Η δημιουργικότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί μέσα από κατάλληλες πρακτικές. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζονται αρχικά η φύση και η σημασία της δημιουργικότητας τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή. Στη συνέχεια, παρέχονται 10 πρακτικές συμβουλές για την ενίσχυση της δημιουργικότητας που βοηθούν στη βελτίωση της δημιουργικής σκέψης, προσφέροντας νέες οπτικές και εμπειρίες, που μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή και την εργασία.
 

Λίγα λόγια για τη δημιουργικότητα

 
Ήδη εξηγήσαμε ότι η δημιουργικότητα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο λίγων και ούτε αφορά αποκλειστικά και μόνο τις τέχνες. Ας ξεκινήσουμε όμως με έναν σύντομο ορισμό. Η δημιουργικότητα είναι η ενέργεια που οδηγεί σε απτά ή μη απτά αποτελέσματα, τα οποία είναι πρωτότυπα και χρήσιμα. Η χρησιμότητα τους έχει να κάνει με την επίλυση προβλημάτων, την επικοινωνία και την ψυχαγωγία ενώ απαιτεί τη σκέψη και στη συνέχεια την πράξη. Συνεπώς, δεν αρκεί ένα άτομο να έχει ιδέες, αν δεν τις υλοποιεί, για να θεωρηθεί δημιουργικό. Γι΄ αυτό και η συγκεκριμένη ικανότητα αποτελεί έναν συνδυασμό φαντασίας, κριτικής σκέψης και πρακτικής εφαρμογής.
 

Γιατί είναι χρήσιμη η δημιουργικότητα στη ζωή μας;

 
Η δημιουργικότητα έχει μεγάλη αξία και επιδρά σε πολλές πτυχές της ζωής μας καθώς μας επιτρέπει να βρούμε απρόσμενες λύσεις σε διάφορα προβλήματα και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Σε μεγάλο βαθμό, η δημιουργικότητα μπορεί να μας εξασφαλίσει τρόπους να εκφραζόμαστε με αποτέλεσμα την προσωπική μας ανάπτυξη και μία ζωή με περισσότερη χαρά και λιγότερο άγχος. Επίσης, η δεξιότητα αυτή είναι ικανή να μας καθοδηγήσει ώστε να ανακαλύψουμε κι άλλα χόμπι ή νέα ενδιαφέροντα. Μάλιστα, κάτι που δεν λαμβάνουμε συχνά υπόψη είναι πως η δημιουργικότητα βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς επικοινωνούμε καλύτερα με τους γύρω μας και με τις ξεχωριστές ιδέες μας αποφεύγουμε τη ρουτίνα.  
 

Η δημιουργικότητα ως δεξιότητα στο βιογραφικό μας

 
Η δημιουργικότητα δεν είναι χρήσιμη μόνο για την προσωπική ζωή μας αλλά και για το επάγγελμα μας. Δεν τυχαίο άλλωστε πως πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν να τη συμπεριλάβουν ως δεξιότητα στο βιογραφικό τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναγνωρίζουν αυτή τη δεξιότητα και επιδιώκουν να στελεχώνουν τις εταιρείες, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις τους με άτομα που τη διαθέτουν. Η δημιουργικότητα συνδέεται στενά με την καινοτομία και η καινοτομία με τα κέρδη. Επιπλέον, η δημιουργικότητα σε ένα βιογραφικό δείχνει ότι ο υποψήφιος προσαρμόζεται εύκολα, επιλύει προβλήματα και συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας που εργάζεται. Επίσης, η δημιουργικότητα συνδέεται στενά με άλλες σημαντικές δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η ηγεσία και η καλή συνεργασία. Οι νέες ιδέες και ο τρόπος σκέψης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα μπορεί να σας κάνει έναν χρήσιμο εργαζόμενο και συνάδελφο. Φυσικά, αυτή η δεξιότητα δεν πρέπει να μείνει στο βιογραφικό σας αλλά να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους και στη συνέντευξη σας για τη δουλειά που έχετε θέσει ως στόχο. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, υπάρχουν επαγγέλματα για τα οποία η δημιουργικότητα δεν είναι απλά μία δεξιότητα αλλά κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχία σας. Τέτοια επαγγέλματα αποτελούν η διαφήμιση, η γραφιστική, τα social media και πολλά άλλα. 
 

Γιατί η δημιουργικότητα χρειάζεται χώρο και χρόνο;

 
Η δημιουργικότητα δεν μπορεί να επιβληθεί ή να περιοριστεί σε νόρμες ή να αναπτυχθεί σε στενά χρονικά πλαίσια. Γι’ αυτό, είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργική σκέψη, όπως ένας ήσυχος χώρος εργασίας ή ένα μέρος που σας εμπνέει, όπως το πάρκο. Σκοπός να είναι να νιώθετε ασφαλείς και να είστε απαλλαγμένοι από το άγχος. Οι καθαροί και οργανωμένοι χώροι φαίνεται να ευνοούν τη δημιουργικότητα, αν και πολλά παραδείγματα στην ιστορία αποδεικνύονται η εξαίρεση στον κανόνα. Όσο για τον χρόνο, η πίεση δεν είναι βοηθητική καθώς το μυαλό χρειάζεται ελευθερία για να δημιουργήσει, ενώ οι νέες εμπειρίες φέρνουν την πολυπόθητη έμπνευση. Η δημιουργικότητα απαιτεί υπομονή, χώρο, χρόνο και καθαρό μυαλό για να έρθει, οπότε προσπαθήστε να δημιουργήσετε αυτές τις συνθήκες για να την ενισχύσετε. 
 

Πώς θα τονώσετε τη δημιουργικότητα σας

 
  1. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε πρωί για να γράψετε ελεύθερα τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο. Αυτή η καθημερινή συνήθεια όχι μόνο βοηθά να οργανώσετε τις σκέψεις σας, αλλά επιτρέπει επίσης στις ιδέες σας να έρχονται πιο εύκολα στην επιφάνεια. 
  2. Παρακολουθήστε μία ταινία ή σειρά που μπορεί να σας εμπνεύσει. Οι αφηγήσεις συχνά μπορούν να πυροδοτήσουν τη φαντασία σας και να σας μεταφέρουν σε διαφορετικούς κόσμους.
  3. Τα μικρά σκίτσα έχει αποδειχθεί πως σας βοηθούν να μείνετε συγκεντρωμένοι και να ενεργοποιήσετε τον εγκέφαλο σας. Όταν αισθάνεστε ότι η σκέψη σας έχει κολλήσει, σχεδιάστε αυθόρμητα για να ξεκλειδώσετε νέες ιδέες.
  4. Το κινητό μπορεί να είναι ένα εμπόδιο στη δημιουργικότητά σας. Η συνεχής διάσπαση της προσοχής από ειδοποιήσεις και ενημερώσεις καταναλώνει πολύτιμη ενέργεια που θα μπορούσε να διοχετευτεί σε δημιουργικές δραστηριότητες.
  5. Ταξιδέψτε, αλλάξτε συνήθειες και αποκτήστε νέα ενδιαφέροντα για να διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Διαφορετικά ερεθίσματα μπορούν να οδηγήσουν σε νέες ιδέες. Ακόμα και το να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι ή να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, ενεργοποιεί τη φαντασία.
  6. Η μουσική παίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Αναζητήστε είδη μουσικής που σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε ή να εκφραστείτε καλύτερα.
  7. Η αλληλεπίδραση με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους φαίνεται να ενεργοποιεί και τη δική σας δημιουργικότητα. Οι συζητήσεις, η ανταλλαγή ιδεών και η συνεργασία μπορούν να γεννήσουν καινοτόμες ιδέες. 
  8. Όταν δεν νιώθετε δημιουργικοί, δώστε στον εαυτό σας χρόνο. Κάντε ένα διάλειμμα και επιστρέψτε κάποια άλλη στιγμή που το μυαλό σας θα είναι καθαρό. 
  9. Η κίνηση, όπως το περπάτημα, ο χορός ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, μπορεί να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα σας. Η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο βελτιώνει την υγεία, αλλά ενισχύει και την πνευματική διαύγεια. 
  10. Αναζητήστε την καλύτερη δραστηριότητα για εσάς, είτε αυτή είναι η ζωγραφική, η συγγραφή, η μουσική ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι ένας ισχυρός τρόπος για να προβάλλετε τα συναισθήματά σας, να τονώσετε τη δημιουργικότητα σας και να ανακαλύψετε νέους τρόπους έκφρασης. 
 
Στο Skillbox θα βρείτε online σεμινάρια πιστοποιημένα από την ACTA για να ενισχύσετε στην πράξη τις δεξιότητές σας ή να καλλιεργήσετε τη δημιουργικότητα σας. Επιλέξτε ανάμεσα σε «Videography Masterclass - Τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο», «Visual Merchandising & Διακόσμηση Βιτρίνας», «Διακόσμηση εσωτερικών χώρων», «Canva: Δημιουργία περιεχομένου στα Social Media», «Δημιουργική γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί», «Δημιουργική γραφή για προχωρημένους» και «Λογοτεχνία του Φανταστικού» και ξεκινήστε άμεσα το σεμινάριο που θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα σας και θα σας δώσει το έναυσμα για να εφαρμόσετε τις ιδέες σας. 
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: