Τα βήματα για να γίνετε Digital Nomad

Προσωπική Ανάπτυξη

4/10/2024
Η ψηφιακή νομαδική ζωή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να ζήσετε μια ζωή που οι περισσότεροι θα ονειρεύονταν. Ο όρος Digital Nomad περιγράφει ένα άτομο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να εργάζεται απομακρυσμένα, απελευθερώνοντας τον εαυτό του από τους περιορισμούς ενός σταθερού γραφείου και μιας μόνιμης κατοικίας. Στην ουσία, ένας Digital Nomad έχει την ελευθερία να εργάζεται από οπουδήποτε στον κόσμο, συνδυάζοντας την επαγγελματική ζωή με τα ταξίδια του. Οι Digital Nomad δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Προγραμματιστές, συγγραφείς, γραφίστες, μεταφραστές, online marketers, δάσκαλοι, virtual assistants και άλλα πολλά επαγγέλματα συμπληρώνουν τη λίστα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας υπολογιστής, μια σύνδεση στο internet και η ικανότητα οργάνωσης του χρόνου σας. 
 

Ποιες δεξιότητες χρειάζεται ένας Digital Nomad;

 
Παρότι η ζωή του Digital Nomad έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, δεν παύει να παρουσιάζει υποχρεώσεις αλλά και να απαιτεί ένα σύνολο δεξιοτήτων. Σίγουρα τα hard skills που διαφέρουν για κάθε επάγγελμα παίζουν τον κύριο ρόλο. Όμως παρακάτω θα εστιάσουμε στα soft skills που είναι κοινά για τους περισσότερους  Digital Nomad. 
 
Ως Digital Nomad, είστε υπεύθυνοι για το πρόγραμμά σας, την οργάνωση και την παραγωγικότητά σας. Χρειάζεται πειθαρχία για να τηρείτε προθεσμίες και να ολοκληρώνετε τα projects, ακόμη κι αν βρίσκεστε στον προορισμό των ονείρων σας. Επιπλέον, η προσαρμοστικότητα σας κάνει ικανούς να αντιμετωπίζετε τις νέες προκλήσεις αλλά και να ενσωματώνεστε στην πόλη που έχετε ταξιδέψει. Σε κάθε περίπτωση, οι  επικοινωνιακές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές καθώς ένας Digital Nomad χρειάζεται να επικοινωνεί αποτελεσματικά με πελάτες, συναδέλφους και συνεργάτες από όλο τον κόσμο. Η  ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η δημιουργικότητα θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίζετε τις αναπόφευκτες δυσκολίες που θα προκύπτουν. Τέλος, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου και η προτεραιοποίηση των υποχρεώσεων θα σας επιτρέψουν να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και τις περιπέτειές σας.
 

Οι επαγγελματικοί κλάδοι & οι Digital Nomad

 
Η ψηφιακή νομαδική ζωή δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους. Αντιθέτως, αγκαλιάζει μια ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από τους τεχνολογικούς έως τους δημιουργικούς. Στον κλάδο της πληροφορικής, οι προγραμματιστές, web developers, software engineers και data analysts μπορούν εύκολα να εργαστούν απομακρυσμένα, στον τομέα του marketing και της επικοινωνίας, οι περισσότεροι Digital Nomad είναι digital marketers, social media managers, SEO specialists, copywriters και content creators. Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως online δάσκαλοι, καθηγητές ξένων γλωσσών και coaches, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα μέσω διαδικτύου, όπως και στον κλάδο των τεχνών και του design, γραφίστες, φωτογράφοι, video editors και μουσικοί που μπορούν να βρουν ευκαιρίες απομακρυσμένης εργασίας. Τέλος, επαγγέλματα όπως μεταφραστές, επικοινωνιολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων και financial advisors μπορούν επίσης να δουλέψουν ως Digital Nomad.
 

Πώς θα βρείτε απομακρυσμένη εργασία 

 
Η εύρεση εργασίας ως Digital Nomad απαιτεί στρατηγική, επιμονή και υπομονή, όπως κάθε εργασία. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε τις δεξιότητές σας και να προσδιορίσετε ποιες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες σε μία απομακρυσμένη εργασία. Έπειτα, δημιουργήστε ένα κατάλληλο online προφίλ, αναδεικνύοντας την εμπειρία και τα προσόντα σας σε πλατφόρμες και ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας. Επιπλέον, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε εταιρείες που γνωρίζετε ότι προσφέρουν απομακρυσμένη εργασία, ακόμα κι αν δεν έχουν δημοσιεύσει σχετικές αγγελίες. Εκτός από τις online πλατφόρμες, η δικτύωση παίζει σημαντικό ρόλο. Ενταχθείτε σε online κοινότητες και forums για Digital Nomad, παρακολουθήστε webinars και επικοινωνήστε με άτομα που εργάζονται ήδη απομακρυσμένα. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργήστε ένα βιογραφικό που αναδεικνύει την εμπειρία και τις δεξιότητες σας και προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις συνεντεύξεις μέσω video call.
 

Ο εξοπλισμός που χρειάζεται ένας Digital Nomad

 
Για να εργαστείτε ως Digital Nomad η τεχνολογία είναι ο πιο χρήσιμος σύμμαχός σας. Για να εργάζεστε αποτελεσματικά από όλο τον κόσμο, χρειάζεστε έναν φορητό εξοπλισμό καλής ποιότητας. Ένα laptop υψηλών προδιαγραφών είναι απαραίτητο, καθώς θα είναι το κύριο εργαλείο σας για την εργασία, την επικοινωνία αλλά ακόμη και την ψυχαγωγία σας. Λάβετε υπόψη την οθόνη, τον επεξεργαστή, τη μνήμη RAM και τη διάρκεια μπαταρίας. Φυσικά, ένα smartphone με καλή κάμερα, επεξεργαστή και γρήγορη σύνδεση στο internet θα σας επιτρέπει να παραμένετε συνδεδεμένοι και να ολοκληρώνετε τα project σας. Επενδύστε σε αξεσουάρ που θα βελτιώσουν την εμπειρία σας, όπως ακουστικά ακύρωσης θορύβου, που θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε σε θορυβώδη περιβάλλοντα, ένα φορητό ποντίκι και ένα πληκτρολόγιο που θα κάνουν την εργασία στο laptop πιο άνετη και εύκολη. Μια εξωτερική μπαταρία θα σας δώσει επιπλέον αυτονομία, ενώ ένας φορητός σκληρός δίσκος θα σας επιτρέψει να αποθηκεύετε ακόμη περισσότερα αρχεία. Τέλος, θα χρειαστείτε μία τσάντα μεταφοράς που θα προστατεύει τον εξοπλισμό σας και θα σας διευκολύνει στις μετακινήσεις σας.
 

Συμβουλές για να εντοπίσετε την ιδανική τοποθεσία 

 
Η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας για να εργαστείτε ως Digital Nomad είναι μια απόφαση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος ζωής για το οποίο μπορείτε να λάβετε πληροφορίες στο διαδίκτυο. Επιπλέον, η ποιότητα και η ταχύτητα του internet είναι καθοριστικής σημασίας, αν και διαφέρει σε διαφορετικές τοποθεσίες. Ερευνήστε προσεκτικά τις επιλογές σύνδεσης στο internet στον προορισμό που σας ενδιαφέρει, ώστε να βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να εργάζεστε αποτελεσματικά, χωρίς εμπόδια. Πέρα από τα πρακτικά ζητήματα, σκεφτείτε τις δικές σας προτεραιότητες, δημιουργώντας μία ιεραρχία σε όσα αναζητάτε. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την τοποθεσία. Προτιμάτε να εργάζεστε στην εξοχή ή σε κάποιο αστικό περιβάλλον; Αναζητήστε επίσης την ύπαρξη κοινότητας Digital Nomad στον προορισμό που σας ενδιαφέρει, καθώς αυτού του είδους η δικτύωση μπορεί να σας προσφέρει υποστήριξη αλλά και ευκαιρίες. Τέλος, μην παραλείψετε τα θέματα ασφάλειας και βίζας, φροντίζοντας να ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις εισόδου και παραμονής στη χώρα και επιλέξτε προορισμούς με χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας και καλή υγειονομική περίθαλψη.
 

Οι χώρες που δίνουν βίζα σ' έναν Digital Nomad

 
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν την αξία των Digital Nomad στην οικονομία τους κι αυτό είναι σίγουρα βοηθητικό. Αρκετές κυβερνήσεις πλέον προσφέρουν ειδικές βίζες για να προσελκύσουν περισσότερους Digital Nomad, ειδικά στην Ευρώπη, όπου συνήθως απαιτείται απόδειξη εισοδήματος, ασφάλιση υγείας και καθαρό ποινικό μητρώο. Όπως κι αν έχει, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως κάθε χώρα έχει διαφορετικές προϋποθέσεις και διαδικασίες αίτησης. Γι' αυτό είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας και να ενημερωθείτε για τις ειδικές απαιτήσεις της χώρας που σας ενδιαφέρει. Ιδανικά, μπείτε στις online πλατφόρμες για να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τη διαδικασία αίτησης βίζας και να βρείτε πληροφορίες για τη διαμονή και την εργασία στη χώρα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις πρεσβείες ή τα προξενεία των χωρών που σας ενδιαφέρουν για να εκφράσετε τις απορίες και να βεβαιωθείτε ότι πληροίτε όλες τις προϋποθέσεις.
 

Τα νομικά και φορολογικά ζητήματα 

 
Η εργασία σας ως Digital Nomad, συνοδεύεται από ορισμένες νομικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Θα πρέπει να έχετε ορίσει τη φορολογική σας κατοικία. Ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και τον χρόνο παραμονής σας σε κάθε χώρα, ενδέχεται να είστε υπόχρεοι σε φορολογία, σε περισσότερες από μία χώρες. Για να αποφύγετε τη διπλή φορολογία, ενημερωθείτε για τις διεθνείς συμφωνίες και τις σχετικές νομοθεσίες. Επιπλέον, η έκδοση βίζας και η τήρηση των όρων παραμονής σε κάθε χώρα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Ενημερωθείτε για την ασφάλιση υγείας και την κοινωνική ασφάλιση. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα ασφάλισης που σας καλύπτει σε όλες τις χώρες που σκοπεύετε να επισκεφθείτε και ενημερωθείτε για τον τρόπο που η απομακρυσμένη εργασία επηρεάζει τη συνταξιοδότησή σας. Τέλος, μην ξεχνάτε τα νομικά ζητήματα που αφορούν την εργασία σας και μη διστάσετε να ζητήσετε νομική συμβουλή από ειδικό σε θέματα απομακρυσμένης εργασίας και διεθνούς φορολογίας, ώστε να προασπίσετε τα συμφέροντά σας.
 

Συμβουλές για την υψηλή παραγωγικότητα 

 
Όπως ήδη περιγράψαμε, η ζωή του Digital Nomad, μοιάζει ονειρική με τα αδιάκοπα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες που δεν σταματούν ποτέ. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας. Παρότι, ζείτε μία όμορφη και διασκεδαστική καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις δεν λείπουν. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να διατηρήσετε την παραγωγικότητα σας, παρά τους περιορισμούς και τους πειρασμούς. Φροντίστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα και να οργανώσετε τον χρόνο σας, ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες εργασίας που θα προσπαθήσετε να τηρείτεμ όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμα και όταν αλλάζετε χώρες. Επιλέξτε χώρους εργασίας που σας επιτρέπουν να συγκεντρωθείτε, όπως co-working spaces ή ήσυχα καφέ και περιορίστε την απασχόληση στα social media και το internet surfing, κατά τις ώρες εργασίας. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε εργαλεία και εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε τον χρόνο αλλά και τις εργασίες σας, αυξάνοντας την παραγωγικότητά σας. Εφαρμογές όπως το Asana, σας επιτρέπουν να δημιουργείτε λίστες υποχρεώσεων, να ορίζετε προθεσμίες, να θέτετε προτεραιότητες και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Τέλος, μην υποβαθμίσετε τη σημασία των διαλειμμάτων και της ξεκούρασης που θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την υψηλή παραγωγικότητά σας.
 

Η δικτύωση για την επαγγελματική ανάπτυξη 

 
Η δικτύωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική ανάπτυξη ενός Digital Nomad. Μέσα από την επαφή με άλλους επαγγελματίες του χώρου, μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες, να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες και να πάρετε συμβουλές. Ενταχθείτε σε online κοινότητες και forums για Digital Nomad, όπου μπορείτε να συζητήσετε για θέματα εργασίας και παρακολουθήστε webinars και σεμινάρια για να βελτιώσετε τα skills σας. Επιπλέον, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με Digital Nomad και να γνωριστείτε μαζί τους, καθώς η δικτύωση μπορεί να σας ανοίξει πόρτες αλλά και να δημιουργήσει νέες φιλίες.
 
Η συνεχής ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων αποτελεί κλειδί για την επιτυχία ενός Digital Nomad. Η εκπαίδευση και η παρακολούθηση νέων σεμιναρίων είναι απαραίτητες για να βελτιώσετε τη θέση σας στην αγορά εργασίας. Το Skillbox είναι ο σύμμαχός σας για να αναβαθμίσετε τις γνώσεις σας μέσα από πληθώρα online σεμιναρίων. Αξιοποιήστε αυτές τις ευκαιρίες για να παραμένετε ανταγωνιστικοί, όπου κι βρίσκεστε στον κόσμο.
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: