13 συμβουλές για να κατακτήσετε το κοινό σε μια ομιλία σας!

Career

03/10/2018

Υπάρχουν λίγα skills που θα μπορέσουν να σας δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή σας από τη δυνατότητα να μιλάτε καλά στο κοινό.

Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας συμβουλές κάποιες από τις οποίες μεταφέρει το Forbes και θα κάνουν τη διαφορά σε όσους θέλουν να δίνουν μια δυναμική και θετική εντύπωση στο ακροατήριο τους.

Μιλήστε με πρόθεση να παρακινήσετε το κοινό σε δράση. Αντιλήψου τι θα θέλει το κοινό σου να κάνει μετά την ομιλία σου. Αν κανένας δεν κάνει κάτι διαφορετικό από ότι πριν σας ακούσει, η αξία της ομιλίας σας είναι μηδενική.

Ξεκινήστε τραβώντας την προσοχή.  Μια προσωπική ιστορία,  κάτι που ακούσατε από έναν ειδικό ή ένα σοκαριστικό στατιστικό, κάτι που θα κρατήσει την προσοχή του κοινού πάνω σας και θα ανοίξει το μυαλό τους στο μήνυμα σας. Δώστε στο ακροατήριο την ευκαιρία να δει την προσωπική σας επαφή με το θέμα..

Χωρίστε την ομιλία σας σε τρία σημεία – Προσέλκυση της προσοχής, μέση, τέλος. Να γνωρίζετε το υλικό σας. Να νιώθετε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα σας. Να βρίσκετε καλές ιστορίες..

Πρόβες, πρόβες... Κάντε πρόβα με όλον τον εξοπλισμό που στοχεύετε να χρησιμοποιήσετε. Δουλέψτε στις συμπληρωματικές λέξεις. Εξασκηθείτε, σταματήστε και πάρετε ανάσες. Χρησιμοποιήστε ρολόι για να ελέγξετε τον χρόνο και υπολογίστε και τον χρόνο που μπορεί κάτι να προκύψει.

Γνωρίστε το κοινό.  Προσπαθήστε να μιλήσετε σε ένα ή δυο άτομα από το κοινό όταν αυτά φτάνουν στον χώρο – θα είναι οι σύμμαχοι σας. Είναι ευκολότερο να μιλάτε σε φίλους.

Εξοικειωθείτε με το περιβάλλον. Φτάστε σε μια καλή στιγμή για να ελέγξετε τον χώρο της ομιλίας και κάντε δοκιμές χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο και το οπτικό υλικό.

Ηρεμήστε. Ξεκινήστε με αυτό που τραβά την προσοχή. Όσο πιο προσωπική είναι η ιστορία σας τόσο πιο πολύ θα σας εμπιστευτούν. Σας συνδέει άμεσα με το κοινό.

Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν να πέτυχε. Δείτε τον εαυτό σας στο τέλος της ομιλίας περιτριγυρισμένο από κόσμο που έχει ερωτήσεις. Αισθανθείτε το χειροκρότημα.

Παύσεις. Σε σημαντικές στιγμές ή μετά από κάποια ιστορία συμπεριλάβετε 3-8 δεύτερα παύσης – επαναφέρει το κοινό πίσω στην ομιλία.
Μην απολογείστε. Το κοινό μπορεί να μην πρόσεξε καν το λάθος σας.

Χαμογελάστε.  Δείξτε ότι το περιεχόμενο σας ενδιαφέρει. Αν δεν φανεί να συναρπάζει εσάς με ποιον τρόπο θα συναρπάσει το κοινό σας;

Αποκτήστε εμπειρία. Αξιοποιείστε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται να μιλήσετε και ακούστε τους άλλους ομιλητές. Προετοιμαστείτε έγκαιρα. Η εμπειρία σας είναι αυτή που χτίζει την αυτοπεποίθηση σας, που είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική επικοινωνία

Να είστε θετικοί σε κάθε καινούρια γνώση. Στο SKILLBOX ήταν μέλημα μας να εντάξουμε ήδη από την αρχή ένα σεμινάριο που αφορά το Public Speaking και τη διαχείριση του άγχους της ομιλίας σε κοινό. Η Γεωργία Κιζιρίδου ως δημόσια ομιλήτρια που έχει μιλήσει στο πλαίσιο του θεσμού Ted Χ University of Macedonia το 2016 για τον εργασιακό εκφοβισμό και συνεργάζεται σταθερά με τοπικά μέσα ενημέρωσης για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σχετικά με την ψυχική υγεία, μοιράζεται όλα αυτά τα εργαλεία τα οποία πρέπει να ξέρει ο ομιλητής πριν κάνει το πρώτο βήμα στη σκηνή που θα τον φέρει μπροστά από το ακροατήριο είτε για πρώτη είτε για πολλοστή φορά. Μπορείτε να δείτε εδώ το elearning σεμινάριο "Public speaking: Φοβάσαι να μιλήσεις στο κοινό; Αντιμετώπισε το!"

Μια τελική σημείωση: Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν αν δεν υπάρχει η εξάσκηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τρόπος μπορεί να είναι η κάμερα του κινητού σας ή του υπολογιστή σας. Απλά κάντε το συνήθεια να μιλάτε 3 λεπτά κάθε μέρα για τον εαυτό σας μπροστά σε μια κάμερα. Εξηγήστε γιατί είναι σημαντικό αυτό που παρουσιάζετε. Βρείτε τον λόγο που κάποιος πρέπει να εργαστεί μαζί σας.

Να θυμάστε ότι ένας καλός μουσικός προβάρει μια συμφωνία εκατοντάδες φορές μέχρι να ανέβει σε μια σκηνή. Ένα δεινός ομιλητής, κάνει πρόβες πολλές φορές πριν την ομιλία. Ο Malcolm Gladwell διέδωσε την ιδέα ότι χρειαζόμαστε 10.000 ώρες πρακτικής για να γίνει κανείς ένας performer παγκόσμιας κλάσης. Μπορεί να πάρει καιρό για να φτάσετε αυτές τις ώρες όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε την πρόοδο από την 1η, μέχρι τη 10η και την 100η ώρα πρακτικής.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: