Μπορεί να θεωρούμε ότι τα παραμύθια απευθύνονται μόνο σε μικρά παιδιά, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξαμε και εμείς παιδιά στο παρελθόν και η αξία των ιστοριών αυτών είναι διαχρονική και ανεκτίμητη.
Πολλοί από εμάς επιλέγουμε να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας λίγο πριν κοιμηθούν το βράδυ ή κάποιο Σαββατοκύριακο που υπάρχει χρόνος προκειμένου να τα κρατήσουμε απασχολημένα και μακριά από τις οθόνες. Θα συμφωνήσετε όμως ότι έρχεται η στιγμή που τα παραμύθια αυτά επαναλαμβάνονται πολύ τακτικά και ο γονιός χρειάζεται είτε να αγοράζει συνεχώς νέα βιβλία είτε να μπει στη δημιουργική διαδικασία να σκαρφιστεί τις δικές του ιστορίες. Τυχαίνει τα παιδιά να λατρεύουν τέτοιου είδους πρωτότυπες ιστορίες και μάλιστα να απαιτούν στις επόμενες να ενσωματωθούν και κάποια στοιχεία που τους κάνουν εντύπωση, όπως για παράδειγμα κάποιο συγκεκριμένο ζωάκι ή μια πυροσβεστική που πάει να σβήσει μια φωτιά και να σώσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Κάποιες φορές μάλιστα οι γονείς προχωρούν στη συγγραφή παραμυθιών για να είναι σε θέση να τα διηγηθούν όταν αυτό χρειαστεί ή και γιατί όχι, να εκδώσουν τις ιστορίες τους προκειμένου και άλλα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Η ανάγνωση και η συγγραφή παραμυθιών βοηθά σημαντικά τόσο τους ίδιους τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά θα μοιραστούμε μαζί σας ένα ρητό που αποδίδεται στον Albert Eintein:
«Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να είναι πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια».
Κι αυτό γιατί τα παραμύθια βοηθούν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη των παιδιών σας σύμφωνα με το Imagination Soup και Voi με τους εξής τρόπους:
1. Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να χειρίζονται προβλήματα
Μαθαίνουμε από τους χαρακτήρες των ιστοριών τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες. Μας βοηθούν επειδή συνδέονται με τις δικές μας ζωές, τα όνειρα, τις αγωνίες και σκεφτόμαστε τι θα κάναμε στη θέση τους. Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πώς να περιηγούνται στη ζωή.
«Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να σκοτωθούν».
― G.K. Chesterton
2. Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά πώς να χτίζουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα τους
Τα παραμύθια δείχνουν συνήθως ζητήματα της πραγματικής ζωής σε ένα σενάριο φανταστικό όπου τις περισσότερες φορές ο ήρωας κερδίζει στο τέλος. Είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να ανακαλύψουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ότι κακά πράγματα μπορούν να συμβούν σε όλους. Κανείς στη ζωή δεν είναι άτρωτος — επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε άμυνες στα παιδιά μας. Χτίζουμε συναισθηματικούς μύες έτσι ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες στιγμές.
3. Τα παραμύθια δείχνουν ότι τα πολιτισμικά όρια ξεπερνιούνται
Πολλοί πολιτισμοί μοιράζονται κοινά παραμύθια. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Σταχτοπούτα, ίσως με μικρές αλλαγές. Διαβάζουμε τις εκδοχές και ξέρουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε κάτι σημαντικό, την ανάγκη να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή με την ιστορία και την ελπίδα ότι το καλό θα θριαμβεύσει έναντι του κακού.
Εκτός από την κατανόηση των άλλων ανθρώπων, τα παραμύθια είναι, επίσης, ένα μέσο για τη διεύρυνση των πολιτιστικών γνώσεων. Για παράδειγμα, παραμύθια από την Ιρλανδία ή άλλους πολιτισμούς που δείχνουν διαφορετικούς πολιτισμούς μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των παιδιών.
4. Τα παραμύθια διδάσκουν τη δομή μιας ιστορίας
Τα παραμύθια είναι η κατανόηση των βασικών στοιχείων μιας ιστορίας - σκηνικό, χαρακτήρες και πλοκή (δράση, κορύφωση και λύση). Μόλις ένα παιδί κατανοήσει τη δομή της ιστορίας, μπορεί να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις και να κατανοεί άλλες ιστορίες που διαβάζει.
5. Τα παραμύθια βελτιώνουν τη συγκέντρωση
Το να αφηγείστε ιστορίες πριν τον ύπνο μπορεί να δημιουργήσει μια άνετη ατμόσφαιρα στα παιδιά σας. Τα παραμύθια που τους διαβάζετε αυξάνουν την εστίαση και τη συγκέντρωση των παιδιών σε μια ιστορία, κάτι που θα τους φανεί πολύ χρήσιμο και για το σχολείο. Αποδεδειγμένα, όλα τα μέρη του εγκεφάλου είναι σε πλήρη λειτουργία όταν τα παιδιά ακούν ιστορίες, που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν τις συνδέσεις των νευρώνων τους και μπορούν να απορροφούν πιο εύκολα τις πληροφορίες μελλοντικά.
6. Τα παραμύθια δίνουν στους γονείς την ευκαιρία να διδάξουν τη δεξιότητα της κριτικής σκέψης
Το διάβασμα ιστοριών βοηθά στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης τόσο των παιδιών όσο και των γονιών. Επίσης, αναπτύσσεται το κριτήριο του τι τους αρέσει και τι όχι. Μπορούν να κάνουν επιλογές έχοντας συγκεκριμένα δεδομένα στη σκέψη τους.
7. Τα παραμύθια βοηθούν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης
Στα παραμύθια υπάρχει αφήγηση και αλληλεπίδραση. Κάθε χαρακτήρας σε ένα παραμύθι έχει τη δική του προσωπικότητα και συμβολισμό. Διαβάζοντας παραμύθια, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τους άλλους μέσα από ορισμένες απεικονίσεις της ιστορίας. Μπορούν να μπουν στη θέση τους και να αντιληφθούν τι θα ήταν σημαντικό να γίνει για να φτάσουν σε ένα χαρούμενο τέλος. Μαντέψτε! Αυτό βοηθά και εσάς τους ίδιους.
8. Τα παραμύθια μεταφέρουν αξίες ζωής
Όταν αυτό που αφηγείστε είναι ένα παραμύθι που περιέχει αξίες της ζωής, τα παιδιά είναι πιθανό να τις απορροφήσουν και έπειτα να τις εφαρμόσουν πιο εύκολα στη μελλοντική τους ζωή.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με το να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά σας κάνετε καλό όχι μόνο στα ίδια αλλά και σε εσάς αφού όσα ισχύουν για εκείνα ισχύουν και για εσάς. Το να μπείτε, βέβαια, στη διαδικασία να γράψετε τις δικές σας ιστορίες αυτό δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη σύμφωνα με το Proof Read Now, μερικά από τα οποία είναι τα παρακάτω:
-
Καλλιτεχνική έκφραση
-
Ανάπτυξη της φαντασίας
-
Χτίσιμο αυτοπεποίθησης
-
Οργάνωση της σκέψης
-
Ανάπτυξη ενσυναίσθησης
-
Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων
-
Βελτίωση ψυχικής υγείας
Θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να γράψετε το δικό σας παραμύθι; Στο Skillbox προσφέρουμε το σεμινάριο «Συγγραφή Παραμυθιού» που απευθύνεται σε όσους θέλουν να γίνουν συγγραφείς ή άπιαστοι γονείς 😃.